eur:
389.81
usd:
361.99
bux:
68449.69
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A német kormány 8 milliárd eurós újjáépítési alapot tervez

A német kormány a 2002-es árvíz után létrehozott segélyalapnál nagyobb, összesen 8 milliárd eurós újjáépítési alap létrehozását tervezi szerdai sajtóértesülések szerint.

A szövetségi kormány 4 milliárd euróval támogatná az Elbán és a Duna bajorországi szakaszán levonuló árhullám miatt keletkezett károk felszámolását, a tartományok pedig együtt további 4 milliárd eurót fizetnének be az alapba a kormányzati elképzelés szerint. Angela Merkel kancellár csütörtökön egyeztet az ügyben a tartományi miniszterelnökökkel. Az Elba 2002-es nyári áradása után 7 milliárd eurós állami újjáépítési alapot hoztak létre, és 6,5 milliárd eurót fizettek ki belőle. Akkor összesen 11 milliárd euró nemzetgazdasági kár keletkezett az árvíz miatt, a Fitch ratings hitelminősítő szerint a károk összértéke ezúttal elérheti a 12 milliárd eurót.

A kormány eddig egy 100 millió eurós sürgősségi segélyalapot állított fel, az állami fejlesztési bank pedig egy 100 millió eurós hitelkeret nyitott meg. Keresik a gyors és hatékony segítség más módjait is. A munkaügyi misztérium szerdán közölte, hogy az árvízkárosult cégektől meghatározott időre átvállalja az alkalmazottak társadalombiztosítási járulékának terhét. Philipp Rösler gazdasági miniszter szerint akár pótköltségvetést is lehetne készíteni, hogy az állam minél gyorsabban segíthessen a rászorulóknak.

Az áradások a 16 tartomány közül 9-ben okoztak károkat. Sajtójelentések szerint az érintett tartományok miniszterelnökei egy közös levélben fordulnak uniós segítségért José Manuel Barrosóhoz, az Európai Bizottság elnökéhez.

Az utóbbi napokban egy sor adománygyűjtő akció kezdődött Németországban, szerdán adakozásra szólított fel egyebek között a katolikus püspöki konferencia és a németországi muzulmánok központi tanácsa.

Az Elba észak-németországi szakaszán szerdán alig változott a vízállás, a gátakat továbbra is a nyár elején megszokottnál többször nagyobb víztömeg nyomja. A vízszint legkisebb csökkenése is nagy könnyebbséget jelent. "Minden egyes centiméternek nagyon örülünk, mert 16 tonnával csökken a gátakra nehezedő nyomás" - mondta a védekezést a Schleswig-Holstein tartományi Lauenburgnál irányító törzs szóvivője. A várost szerdán felkereste Angela Merkel, aki a június elején kezdődött áradások óta negyedik alkalommal tekintette meg a helyszínen az árvízi védekezést. A kancellár újságíróknak nyilatkozva ismét gyors és bürokráciamentes segítséget ígért. A tartományi kormányok részéről felmerült aggodalmakra reagálva közölte: a Bundeswehr - a német hadsereg - és a katasztrófavédelem egységei sem állítanak ki számlát az árvízvédelmi munkákért, valamennyi művelet költségét a szövetségi költségvetésből fedezik.

Szász-Anhalt tartományban változatlanul kritikus a helyzet. Katonai helikopterekkel folyamatosan hordanak köveket és tonnányi homokkal töltött úgynevezett óriás homokzsákokat a megsérült gátakhoz, de a víz útját egyelőre nem sikerült eltorlaszolni. A térségben több mint ezer négyzetkilométert borított el a víz, és szerdán is több településről ki kellett menekíteni a lakosságot. Így összesen már 40 ezer embernek kellett elhagyni az otthonát Szász-Anhaltban. A hatóságok feltételezése szerint a víz a folyószabályozás előtti kacskaringós medret "keresi", ezért évszázados térképeket ástak elő a levéltárakból, hogy megpróbálják megbecsülni, merre terjedhet az árvíz, hol érdemes védekezni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×