eur:
387.69
usd:
357.02
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

A hadsereg is segít az évszázad árvízében

Egész Közép-Európát áradások sújtják. Ausztriában, Csehországban és Németországban több településen szükségállapotot hirdettek, van ahol ismét az évszázad árvízéről beszélnek.

Ausztriában még mindig emelkedik a Duna és az Inn folyók vízállása, amely megközelíti, helyenként meghaladta az "évszázad árvizeként" emlegetett 2002-es áradáskor mért szintet, ezért több száz embert kellett biztonságba helyezniük a hatóságoknak. Az áradások emellett jelentős fennakadásokat okoznak a vasúti közlekedésben, de több utat is le kellett zárni.

A német határ közelében Schärding és Braunau település víz alá került, de kritikus a helyzet a cseh-osztrák határ és a Duna között elnyúló Wachau térségben is - az apátságáról híres Melk történelmi belvárosát szintén elöntötte a víz a hétvégén.

Németország déli és délkeleti részén szintén számos településen rendeltek el katasztrófariadót és több ezer embert telepítettek ki a hatóságok. Bajorország, Baden-Württemberg, Türingia és Szászország egyes térségeiben magasabb árhullám fenyeget, mint a már említett 2002-es áradáskor. A legsúlyosabb helyzet a bajor-osztrák határon fekvő Passauban alakult ki, ahol három folyó, a Duna, az Inn és az Ilz találkozik, a történelmi városrészt ugyanis már csak hajóval lehet megközelíteni.

Katasztrófariadót rendeltünk el és a hadsereg segítségét kértük - közölte a polgármester.

Csehországban is több ezer embernek kellett elhagynia otthonát, a kormány a hétvégén az ország majdnem egész területére szükségállapotot hirdetett. Prága polgármestere, Thomas Hudecek azt mondta: minden segélyszolgálatot riadóztattak és a hadsereg segítségét kérték. Elképzelhető, hogy bizonyos városrészeket evakuálni kell.

A természeti csapásnak az említett országokban már több halálos áldozata is volt, tucatnyi embert pedig eltűntként keresnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×