eur:
389.31
usd:
362.7
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Újabb összetűzések Isztambulban

Folytatódtak a kormányellenes tüntetések szombat délelőtt Isztambulban. A török miniszterelnök a tiltakozó megmozdulások haladéktalan beszüntetésére szólított fel.

A rendőrök ezúttal is könnygáz és vízágyúk bevetésével léptek fel a tiltakozók ellen a város központjában lévő Taksim téren és környékén.

A tüntetők a könnygáz ellen védekezve vizes zsebkendőket és légszűrő maszkokat használtak. "Egység a fasizmus ellen" - skandálták, és követelték a kormány lemondását.

A tüntetések az Isztambul központjában lévő Gezi park átépítése ellen a hét elején kezdődtek, később azonban kormányellenes tiltakozó megmozdulásokba csaptak át. A tiltakozó megmozdulások átterjedtek más városokra, és tüntetések voltak Ankarában, valamint Izmirben is.

Hírügynökségi jelentések szerint mindenekelőtt fiatalokból álló tüntetők igyekeztek a Taksim tér felé, a rendőrség azonban eltorlaszolta útjukat. A tüntetők kövekkel dobálták meg a rendőröket.

Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök szombat délelőtti nyilatkozatában a tüntetések haladéktalan beszüntetésére szólított fel. A kormányfő hangsúlyozta, hogy a biztonsági erők minden körülmények között fenntartják a rendet. Kijelentette: kormánya minden szükséges intézkedést megtesz a biztonság fenntartására. Egyben közölte, hogy kitartanak Isztambul központi parkjának átépítése mellett.

Elemzők szerint évek óta nem voltak ilyen heves kormányellenes tüntetések Törökországban.

A pénteki megmozdulásokban tízezrek vettek részt.
Hírügynökségi jelentések szerint a hatóságok brutálisan léptek fel, ami heves tiltakozást váltott ki. Többen megsebesültek, és egy török értesülés szerint egyedül Isztambulban 81 embert vettek őrizetbe.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×