eur:
388.88
usd:
360.65
bux:
68074.56
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Az ENSZ szerint ezernél is több halott májusban

Az ENSZ szerint ezernél is többen haltak meg Irakban májusban az erőszakcselekményekben.

A világszervezet által szombaton közölt statisztika szerint 1045 ember vesztette életét és 2397 sebesült meg merényletekben. Noha a támadások intenzitása és gyakorisága nem éri el a 2006-2008-as szintet, a merényletek sokasodása azt jelzi: félő, hogy kiújul a szunniták és a síiták közötti polgárháború.

Az erőszakos akciók újbóli fellángolása 2013 elején kezdődött, nagyjából akkor, amikor az iraki szunnita kisebbség tiltakozó mozgalmat indított a síita kormányzat ellen, azzal vádolva a bagdadi vezetőséget, hogy másodrendű állampolgárokként kezeli őket. Szakértők szerint a szunnita iszlamista felkelő csoportok, amelyek közül többen az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal is kapcsolatban állnak, megpróbálják a maguk hasznára fordítani a helyzetet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Erre az adatra vártak a piacok egész héten - Mennyire korai az öröm a tőzsdéken?

Erre az adatra vártak a piacok egész héten - Mennyire korai az öröm a tőzsdéken?

Péntek délután megérkeztek a várt foglalkoztatottsági adatok az Egyesült Államokból. Az áprilisi számok alapján optimisták lehetnek a befektetők azzal kapcsolatban, hogy valóban a lehűlés jeleit mutatja az amerikai munkaerőpiac, a friss adatok azonban egyúttal felerősíthetik a recessziós félelmeket is. A közlés ezúttal is nagyobb elmozdulásokat hozott a dollár piacán és a tőzsdéken is, melynek következtében az EUR/USD árfolyama és az S&P 500 is is kritikus szintre ért. Éppen ezért megnéztük, hogy mit mutatnak jelenleg a grafikonok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×