eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Koalíciós feszültség Romániában

Az igazságszolgáltatásra gyakorolt politikai befolyás kérdése okozta az első komoly feszültséget Romániában a kétharmados parlamenti többséggel kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) pártjai között.

Crin Antonescu, az USL liberális társelnöke szerint Victor Ponta szociáldemokrata kormányfő megszegte választóinak tett ígéretét, amikor "Basescu emberét", Laura Codruta Kövesi korábbi legfőbb ügyészt jelölte a korrupcióellenes ügyészség (DNA) élére. A jelölést a liberálisok az USL politikai ellenfelével, a jobboldalhoz közel álló Traian Basescuval kötött alku eredményének tekintik. A liberális párt vehemensen elutasítja az államfőnek tett engedményt, mondván, az USL arra kapott mandátumot, hogy "felszabadítsa az igazságszolgáltatást Basescu befolyása alól".

Ponta nem tagadja, hogy kompromisszumról van szó, de arra hivatkozik, hogy a vádhatóság vezető posztjai több mint fél éve betöltetlenek, az ideiglenes vezetők mandátuma lejárt, és csak olyan megoldás jöhet szóba, amelyet Basescu is elfogad, hiszen a jelölteket az államfőnek kell kineveznie.

A másik oldalon Basescu hallgat. Nem erősítette meg, hogy alkut kötött volna Pontával. Nem tudni, tényleg elfogadja-e Codruta Kövesi kedvéért azt, hogy azt a Tiberiu Nitut nevezze ki legfőbb ügyésznek, akit januárban egyszer már elutasított.

Korábban azonban Basescu is az igazságszolgáltatás függetlenségét helyezte az USL elleni csatái homlokterébe - csak fordított előjellel. Az Európai Néppárt támogatását élvező államfő szerint ő az, aki a romániai jogállamiság és az igazságszolgáltatás függetlensége felett őrködik. 2012 nyarán az elnök azt állította, hogy az eltávolítására tett kísérlettel az USL valójában az igazságszolgáltatást próbálta maga alá gyűrni. Az államfő akkor a bíróságok függetlenségének bizonyítékaként hivatkozott arra, hogy Adrian Nastase volt miniszterelnököt pártjának (PSD) kormányra kerülése sem védte meg a börtöntől. Basescu megalapozatlan rágalomnak nevezte az USL azon állítását, hogy az általa kinevezett ügyészségi vezetők az ő megrendelésére állnának bosszút politikai ellenfelein.

Romániában tehát az államfő és a vele szemben álló kormányszövetség egymástól féltik az igazságszolgáltatás függetlenségét, és mindeddig kölcsönösen bojkottálták egymás ügyészségi jelöltjeit. Csakhogy a bírák és ügyészek szakmai fóruma határozottan elítélte azt, hogy politikai alkukkal sározzák be a szakma hitelét. A Legfelső Bírói Tanács (CSM) - az Európai Bizottság támogatását élvezve - pályázati rendszert sürget az ügyészségi vezetők kiválasztása érdekében. Az ügyészek és bírák szerint éppen a politikai alkuk és a leendő tisztségviselők - egyik vagy másik tábor általi - megbélyegzése veti a politikai befolyás árnyékát az igazságszolgáltatásra.

A román közvélemény számára ugyanakkor az is érthetetlen volt az utóbbi napokban, hogy egy olyan elvi kérdés, mint az igazságszolgáltatás függetlensége, miért sodorta a szakadás szélére az USL-t, és miért vállalta a koalíció felbomlásának kockázatát Victor Ponta a politikai ellenfelével kötött állítólagos kompromisszum kedvéért.A különböző pártokhoz közel álló román hírtelevíziók kommentárjai bővelkednek egymásnak ellentmondó magyarázatokban. Azt viszont egybehangzóan állítják, hogy az elveknél "komolyabb" tét: egyes politikai szereplők személyes érdekeltsége szította az indulatokat.

Az államfőhöz húzó B1 hírtévé szerint Dan Voiculescu médiamágnás lezáratlan korrupciós ügyei miatt lenne sürgős a vele szorosabb partnerségre lépett liberálisoknak a vádhatóság feletti befolyás "megszerzése". Tény, hogy a Voiculescu tulajdonában lévő Antena 3 hírtelevízió valóságos kínvallatásnak vetette alá Victor Ponta kormányfőt, amikor kiszivárgott, hogy "Basescu emberét" jelölné korrupcióellenes főügyésznek.

A liberálisokhoz közel álló Realitatea hírtelevízió szerint plágiumügye miatt került ismét szorongatott helyzetbe Ponta. A kormányfőnek azért sürgős, hogy saját jelöltjét ültesse a legfőbb ügyészi székbe - akár azon az áron, hogy a korrupcióellenes ügyészség élére Basescu támogatottja kerül -, mert egy korábbi feljelentés alapján állítólag bűnvádi eljárás indulhat ellene szellemi termékek eltulajdonításáért.

A koalíciós feszültség egyelőre nem vezetett az USL szakadásához: a jelek szerint a liberálisok lenyelték a békát. A Basescu ellen két éve szövetkezett pártok annak idején abban állapodtak meg, hogy a szociáldemokraták adják az USL miniszterelnök-jelöltjét, a liberálisok pedig a szövetség államfőjelöltjét. Ponta csaknem egy éve miniszterelnök, de Antonescu csak néhány hétig - Basescu felfüggesztése idején - volt ideiglenes államfő. Így a liberálisoknak még nagy szükségük van a szociáldemokraták támogatására ahhoz, hogy Antonescuból 2014-ben Románia elnöke lehessen.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 15:46
×
×
×
×