eur:
388.96
usd:
360.72
bux:
68667.32
2024. május 7. kedd Gizella

Mozgolódás az észak-koreai rakétabázisokon

Fokozott tevékenységet észleltek dél-koreai katonai megfigyelők Észak-Korea közepes és nagy hatótávolságú rakétáinak indítóállásainál - közölték katonai források pénteken Szöulban.

"Katonák és járművek egyre intenzívebb mozgása volt megfigyelhető a közepes és nagy hatótávolságú rakéták állásainál. Február 26-a óta fokozott harckészültség van érvényben az északi rakétaegységeknél, s lehetséges, hogy most valóban rakétát indítanak. Mi feszülten figyelünk" - tette hozzá az egyik forrás pár órával azután, hogy Észak-Korea vezetője, Kim Dzsong Un egy hirtelen összehívott éjszakai parancsnoki értekezleten utasította a rakétás egységeket: álljanak készen az amerikai támaszpontok megtámadására. A tanácskozásról a KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség számolt be.

A KCNA jelentése szerint Kim az éjféli tanácskozáson azt mondta a tábornokoknak, hogy "a fejlemények fényében úgy ítéli meg: elérkezett az idő a leszámolásra az amerikai imperialistákkal. Kim aláírta a tervet a technikai előkészületek elvégzéséről, és utasította a hadászati rakétaerőket, hogy álljanak készen a tüzelésre, arra, hogy bármely pillanatban lecsaphassanak az amerikai szárazföldre, a csendes-óceáni támaszpontokra, beleértve Guamon és Hawaiin, valamint Dél-Koreában".

Órákkal a tanácskozás után, napközben tömegtüntetést rendeztek Phenjan belvárosában Kim Dzsong Un támogatására. Diákok és katonák vonultak át a központi Kim Ir Szen téren, és közben a "Le az amerikai imperialistákkal!", és "Söpörjétek el az amerikai agresszorokat!" jelmondatokat kiabálták. A demonstráció körülbelül másfél óráig tartott.

A phenjani döntés közvetlen előzménye, hogy az Egyesült Államok két B-2-es lopakodó bombázót is bevetett egy, a Koreai-félszigeten folyó hadgyakorlaton. Az amerikai nukleáris elrettentés egyik alapvető eszközének tekintett, B-2 Spirit típusú két nehézbombázó Missouri amerikai szövetségi államból szállt fel, és gyakorlóbombákat dobott le különböző célokra dél-koreai területen - közölte csütörtökön a Dél-Koreában állomásozó amerikai erők parancsnoksága.

Címlapról ajánljuk
Nézőpont: a Tisza előzi a DK-t, a Momentum a tavasz nagy vesztese

Nézőpont: a Tisza előzi a DK-t, a Momentum a tavasz nagy vesztese

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásának eredményei szerint egy hónappal az európai parlamenti választás előtt a Fidesz–KDNP listája vezet 48 százalékkal, Magyar Péter pártja, a Tisza Párt a második 21 százalékkal, a DK–MSZP–Párbeszéd koalíció áll a harmadik helyen 12 százalékkal. Őket követi a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 7 százalékkal, a Mi Hazánk pedig 5 százalékon van, a tavasz vesztese a Momentum lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországban érkeznek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül érkezik még európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi adatokat is ma közlik. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. Ami a mai napot illeti, a magyar tőzsdén a Richter a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitart a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban vannak, míg Amerikában óvatos emelkedést láthatunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×