eur:
388.53
usd:
360.65
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Holtan találták londoni házában az orosz mágnást

Holtan találták szombaton, angliai házában Borisz Berezovszkij orosz nagyvállalkozót. A hírt a moszkvai bejelentés után, szombat este a Scotland Yard is megerősítette.

A 67 éves Berezovszkij halálának körülményeiről a brit hatóságok egyelőre nem tettek közzé részleteket.

Berezovszkij kiadatását több tízmillió dolláros csalás gyanúja miatt már 2002-ben kérte Londontól az orosz kormány.

Nagy-Britannia azonban menedékjogot adott az oligarchának, aki azzal támadta meg a londoni felsőbíróságon az orosz kérelem nyomán megindult kiadatási eljárást, hogy Moszkva az életére tör. A bíróság ezt az érvelést akkor elfogadta, és megtiltotta Berezovszkij kiadatását.

Az orosz pénzember - aki ellen az elmúlt években több merényletet is megkíséreltek - Borisz Jelcin egykori orosz elnök közeli bizalmasa volt, és többször nyilvánosan, élesen bírálta Vlagyimir Putyin jelenlegi államfő rendszerét, sőt nem egyszer nyílt felhívásokat intézett az orosz ellenzékhez Putyin - akár erőszakkal történő - eltávolítására.

A The Guardian című vezető baloldali brit napilapnak 2007-ben azt mondta, hogy Vlagyimir Putyin rendszerét csak erővel lehet megdönteni. Hozzátette: személyesen pénzel olyan embereket, akik az államfő közelében vannak, és akik "palotapuccsra" szövetkeznek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×