eur:
389.3
usd:
362.6
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Sztrájkol a legnagyobb német légitársaság

Figyelmeztető sztrájkot hirdetett csütörtökre a Lufthansa légitársaságnál a ver.di német szakszervezeti szövetség.

A szakszervezet szerdai közleménye szerint a legtöbb nagy németországi nemzetközi repülőtéren fennakadásokra, járatkimaradásokra lehet számítani. A csütörtöki akcióban várhatóan a frankfurti, a két berlini, a müncheni és a hamburgi repülőtéren dolgozó Lufthansa-alkalmazottak is részt vesznek. Az egyelőre nem ismert, hogy pontosan mikor kezdődik a sztrájk és meddig tart.

A legnagyobb német légitársaság mintegy 33 ezer dolgozóját képviselő szakszervezeti szövetség 5,2 százalékos béremelést követel az alkalmazottaknak a következő két évre, a munkáltató viszont azt javasolja, hogy a béreket fagyasszák be 2015 januárjáig, a heti munkaidőt pedig hosszabbítsák meg egy órával.

A ver.di a bértárgyalások következő, pénteki fordulója elé időzített sztrájkkal azt kívánja nyomatékosítani, hogy elfogadhatatlannak tartja a munkaadó ajánlatát, és nem enged a fizetésemelési követeléséből.

A német repülőtereken egyébként kiemelkedően rosszul kezdődött az év. A reptér-üzemeltető társaságok szövetsége (ADV) szerdai közleménye szerint a január-februári időszakban az utasok száma 3,6 százalékkal, a járatok száma pedig 8,6 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Ez a legnagyobb mértékű visszaesés a világgazdasági válság eddigi legnehezebb éve, 2009 óta. Az ADV szerint az utasok és a járatok száma a kedvezőtlen időjárás, a gyakori sztrájkok és a légitársaságok költségcsökkentő programjai miatt esett vissza a németországi repülőtereken az év első két hónapjában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×