eur:
389.58
usd:
363.24
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Az EKB szerint újra kell tőkésíteni a ciprusi bankokat

Az Európai Központi Bank (EKB) csak fizetőképes bankokat tud likviditással támogatni, ezért a ciprusi kormánynak minél előbb biztosítania kell a pénzintézetek feltőkésítését - mondta Jörg Asmussen, az EKB igazgatótanácsának tagja a Die Zeit német hetilapnak adott interjúban.

A ciprusi törvényhozás kedd este utasította el az euróövezeti pénzügyminiszterek által szombat hajnalban elfogadott tervet, amelynek keretében Ciprus 10 milliárd eurónyi hitelt kapott volna, ha az ország e mellé 5,8 milliárd eurónyi saját forrást von be, elsősorban a bankbetétek egyszeri megadóztatásával. Ezt követően az EKB jelezte, hogy a ciprusi pénzintézetek számára a meglévő kereteken belül továbbra is biztosítja a szükséges likviditást.

Jörg Asmussen a lapinterjúban úgy fogalmazott: "nem fenyegetőztünk (a likviditás leállításával), mindössze rámutattunk arra a tényre, hogy csak fizetőképes bankoknak tudunk sürgősséggel likviditást adni, és a ciprusi bankok fizetőképességét nem látjuk biztosítottnak, csak akkor, ha hamar döntés születik egy olyan támogatási programról, ami lehetővé teszi a pénzügyi szektor gyors feltőkésítését".

Az EKB szakembere egyben leszögezte: egyetlen euróövezeti országban sincs a ciprusihoz fogható bankválság, és máshol nincs szükség a ciprusihoz hasonló intézkedésekre.

Jörg Asmussen szerint az EKB nyitott arra az ötletre, hogy a kisbetéteseket vonják ki az egyszeri illeték hatálya alól, és a nagyobb betéteket jobban adóztassák meg. Meg kell azonban találni annak módját, hogy miként lehet biztosítani az ország adósságának fenntarthatóságát - tette hozzá.

Megjegyezte: a javasolt mentőcsomagnak már részét képezi, hogy veszteséget rónak a banki kötvények tulajdonosaira, de egy ilyen intézkedés nem lenne önmagában elegendő, hiszen a ciprusi bankok nagyrészt a bankbetétek útján finanszírozzák működésüket.

Jörg Asmussen az interjúban megismételte meggyőződését, hogy a mentőcsomag Ciprus érdekeit szolgálja.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×