eur:
387.69
usd:
357.11
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Szlovákiában is küzdenek a hóval

Szlovákiában is országszerte fennakadásokat okoznak a csütörtök este betört hidegfront következményei.

Az erős szél, a havazás, a hóátfúvások, valamint a jegesedés miatt országszerte több főutat és számtalan mellékutat, valamint néhány hágót le kellett zárni a forgalom elől. A hidrometeorológiai intézet különböző szintű riasztásokat adott ki az ország egész területére.

A közutakon a legkritikusabb helyzet a komáromi járásban alakult ki, ott éjjel sok kamion és több száz személygépkocsi akadt el a helyenként méteres magasságú hóban. A rendőrség, a tűzoltóság és a katonaság segítségével csaknem háromszáz embert kellett kimenteni, egy részük a több településen ideiglenes jelleggel létrehozott átmeneti szállásokon töltötte az éjszakát.

A komáromi járásban lévő Gúta és Nemesócsa közti útszakaszon péntek délelőtt is több tucat autó vesztegelt a hóban. A tűzoltók jelentése szerint a hótorlaszok magassága helyenként az öt métert is eléri, ott is folyamatos a mentés. A rendőrség reggelre az összes Révkomáromba bevezető utat lezárta, és szünetel a forgalom a Révkomárom és Pozsony közötti vasútvonalon is.

Komoly gondokat okoz az időjárás a vasúti közlekedésben, a szlovák vasúttársaság szóvivője szerint jelentős, több vonalon másfél órás késésekkel kell számolni. Számos járat el sem indult, egy-egy vasúti szakaszt pedig a pálya járhatatlansága miatt teljesen le kellett zárni. A vasúttársaság pénteken közleményben szólította fel az utazókat: alaposan fontolják meg, hogy útnak indulnak-e. A tájékoztatás szerint az Érsekújvár, Kassa, Tiszacsernő és Tőketerebes vasúti csomópontokon és környékükön a legsúlyosabb a helyzet.

Az alsó-kubíni járási tűzoltóság tájékoztatása szerint pénteken a reggeli órákban az észak-szlovákiai Krivá és Podbiel települések között a behavazott úton vélhetően megcsúszott majd az árokba fordult egy közel negyven utast szállító magyar turistabusz. Sérülést senki sem szenvedett, az utasokat a közelben lévő Nizná településre szállították.

Az időjárási viszontagságok által leginkább érintett térségek némely településein rendkívüli helyzetet rendeltek, több helyen bezárták az iskolákat, és az oktatásügyi minisztérium döntése alapján hétfőre halasztották a pénteken esedékes magyar és ukrán nyelvű írásbeli érettségi vizsgákat is.

Az időjárás kihatással lesz a március 15-ei magyar nemzeti ünnep alkalmából országszerte több tucat helyszínen tervezett megemlékezésekre is. Bár részletes adatok egyelőre nincsenek, már több szervező jelezte: elhalasztják rendezvényeiket.

Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×