eur:
387.69
usd:
357.11
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Fehér a füst, új pápát választottak

Fehér füst szállt fel a Sixtus-kápolna kéményéből, vagyis szerdán este sikerült megválasztani az új pápát.

Szerdán 19 óra 6 perckor fehér füst szállt fel a konklávénak otthont adó Sixtus-kápolna kéményéből, s megszólaltak a Szent Péter-bazilika harangjai.

A megválasztott nevét egyelőre nem közölték, azt a katolikus egyház hagyományainak megfelelően egy órán belül jelentik be a Szent Péter téren egybegyűlt tömeg előtt.

Az új pápa hamarosan urbi et orbi - a városnak, Rómának és a világnak - mond áldást a Szent Péter-bazilika erkélyéről.

A katolikus egyházfő megválasztásához a 115 pápaválasztó bíboros kétharmadának támogatására volt szükség. A döntés öt szavazást vett igénybe.

A Szent Péter téren várakozó tömeg - hívők, zarándokok és kíváncsiskodó turisták vegyesen - üdvrivalgásban tört ki a fehér füst láttán. A hideg eső ellenére várhatóan százezrek lesznek már a téren, mire az új pápa megjelenik a Szent Péter-bazilika erkélyén.

A bíborosok dékánja két kérdést tett fel megválasztása után az új egyházfőnek. Az első: elfogadja-e kánoni megválasztását? Mivel a jelölt az első kérdésre igennel válaszolt, azonnal az egyház pápája és Róma püspöke lett. A második: milyen néven lehet szólítani?

Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×