eur:
389.66
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Hatalmas hajrában hozza fel magát Berlusconi

Törvényhozási választásokat tartanak a hétvégén Olaszországban. A felmérések szerint a csaknem 50 millió választópolgár harmada a hét elején még nem tudta, kire adja le voksát.

Silvio Berlusconi és az általa vezetett jobbközép Szabadság Népe nevű szervezet lehet a vasárnap kezdődő és hétfő estig tartó olaszországi parlamenti választások titkos favoritja. A 76 éves korábbi kormányfő hatalmas hajrában hozza fel pártját meglepő ígéretekkel - mondja Szomráky Béla újságíró, a térség jó ismerője.

Berlusconi azzal próbálja visszacsalogatni a szavazókat, hogy ha ő került hatalomra, akkor a már 2012-ben befizetett ingatlanadót is visszatéríti - említ egy példát az újságíró Berlusconi hangzatos ígéretei közül.

A választáson induló 184 pártból a legutóbbi, két héttel ezelőtti közvélemény-kutatások azonban még nem a bírósági perekkel terhelt Berlusconit, hanem a balközép Pierluigi Bersani vezette Demokrata Pártot és szövetségesét, a Nichi Vendola irányította Baloldal, Környezet, Szabadság sikerét jósolták alig 30 százalék feletti eredménnyel, ami előre jelzi, hogy nem lesz zökkenőmentes a kormányalakítás.

A választás eredményét bizonytalanná teszi a jelenlegi kormányfő, Mario Monti is, aki csak a szavazás után dönt arról, hogy a bal- vagy a jobbközéppel lép-e kormányra.

Kevés dolog fog megoldódni Olaszországban ezzel a választással - mondja Szomráky Béla, aki nem lát egyik oldalon sem olyan lehetséges győztest, aki önmagában kormányt tudna alakítani. Nagy nehézségekkel fognak járni a koalíciós tárgyalások - teszi hozzá.

Az újságíró úgy látja, bárki kerüljön is hatalomra, a választások miatti eufória után valószínűleg folytatódni fognak a kényszerű megszorítások elleni tüntetések, tiltakozások Olaszország-szerte.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×