eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Robbanás rázta meg Damaszkusz belvárosát

Legalább 31 ember életét vesztette csütörtökön egy Damaszkusz belvárosában történt pokolgépes robbantásban, a sérültek száma is több tucatnyi, legtöbbjük polgári áldozat - jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (SOHR).

A szíriai állami média "öngyilkos terroristák" számlájára írja a "Bassár el-Aszad államfő rendszere ellen irányuló" merényletet, az állami televízió a halálos áldozatok számát 35-re tette, és 200 sebesültről számolt be.

A SOHR szerint az autóba rejtett pokolgép a kormányon lévő Baasz párt székháza közelében robbant fel, egy biztonsági ellenőrző pontnál, de még a robbanás helyszínétől 300 méterre is megrongálódtak járművek.

A közelben található az orosz nagykövetség, továbbá egy kórház és egy mecset is. A RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség idézte a nagykövetség egyik munkatársát, aki megerősítette, hogy a követségi épület megrongálódott, de személyi sérülés nem történt.

A szíriai állami média hírt adott arról, hogy a robbanás közelében biztonsági erők őrizetbe vettek egy potenciális öngyilkos merénylőt, akinek a járműve teli volt robbanószerekkel.

Damaszkuszban szintén csütörtökön aknavetőkkel lőtték a szíriai hadsereg főparancsnokságának épületét, amely azonban renoválás miatt üresen áll. Szerdán a főváros egyik stadionjába becsapódó aknák egy labdarúgót öltek meg, négy társát pedig megsebesítették.

Az utóbbi napok műveletei arra engednek következtetni, hogy a felkelők taktikát változtattak és Aszad elnök hatalmának centruma elleni támadással akarják destabilizálni a rezsimet.

Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×