eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Pistorius zokogott, a nyomozó dadogott a tárgyaláson

Nem döntött a bíróság Oscar Pistorius műlábakkal futó atléta óvadékügyében. A sportoló múlt csütörtökön lőtte le barátnőjét, állítása szerint azért, mert betörőnek hitte.

Oscar Pistorius akár igazat is mondhatott barátnője halálának körülményeiről - ez derült ki az óvadékról dönteni hivatott tárgyalás második napján Dél-Afrikában. A pretoriai bíróságon a többszörös paralimpiai bajnokot előre megfontolt szándékkal elkövetett gyilkossággal vádló rendőrségi nyomozó hosszú órákon keresztül magyarázta, miért kizárt, hogy Pistorius betörőnek nézte múlt hét csütörtökön hajnalban barátnőjét, Reeva Steenkamp, akire a mellékhelyiség ajtaján keresztül négy lövést adott le. Három találta el a nőt.

A rendőr elmélete szerint a sportolónak tudnia kellett, hogy a barátnője nem az ágyban fekszik, amikor a mosdóba ment 9 milliméteres kézi fegyverével, mivel a pisztolytáska a nő fekhelye mellett volt. A golyók röppályájára hivatkozva úgy vélte, a paralimpikon - mielőtt a mosdóhoz ment - felcsatolva műlábait, vagyis kizárt, hogy első ijedségében védte volna otthonát egy vélt betörőtől. A beszámolók szerint a vallomást hallgatva többször elsírta magát a sportoló.

A meghallgatás második felében a védelem kérdéseire a nyomozó tulajdonképpen kénytelen volt beismerni, hogy az előre megfontolt szándékot csak az ő teóriája támasztja alá, közvetlen bizonyíték nem. Nem tudta, hogy aznap este az ágy másik oldalán aludt Pistorius, így a fegyver nem a barátnője alatt volt, és ballisztikai elemzést sem tudott bemutatni a lövedékek röppályáját igazolandó.

A sajtójelentések szerint a tárgyalás elején magabiztos rendőr dadogni kezdett, látható volt rajta a zavartság. A tárgyaláson arról is beszéltek, az áldozat hólyagja üres volt, ami a hajnali órákban csak akkor lehetséges, ha közvetlenül előtte vécézett. Az egyik szemtanú, aki a lövöldözés előtt kiabálást is hallott, több száz méterre volt a háztól. A rendőr pedig azt is elmondta, ismerte már Pistoriust, mert korábban ki kellett vonulnia a sportoló otthonához családi veszekedés miatt.

A továbbra is hatalmas médiaérdeklődés mellett zajló meghallgatáson a bíró nem döntött az óvadékról, csütörtökön délelőtt folytatják a meghallgatást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×