eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Kényes kérdésekről is tárgyal Budapesten a szlovák államfő

Kétnapos hivatalos látogatásra Budapestre érkezik kedden Ivan Ga¹paroviè szlovák államfő. Kilenc év után ez az első alkalom, hogy a szlovák köztársasági elnök hivatalos látogatást tesz Magyarországon.

A szlovák köztársasági elnök eredetileg hétfő este érkezett volna Budapestre, ám szervezési okok miatt látogatása csak ma kezdődik Kilenc éve nem látogatott szlovák államfő Budapestre. Utoljára elődje, Rudolf Schuster járt kétoldalú, hivatalos találkozón Magyarországon.

Ga¹paroviè látogatása előtt Áder János a Magyar Közösség Pártja az MKP küldöttségét fogadta Budapesten és egyebek mellett a szlovákiai magyar oktatás, a nyelvhasználat és a kettős állampolgárság kérdéskörében tájékozódott. A szlovák elnöki iroda közlése szerint Ga¹paroviè a kétoldalú kapcsolatokról, valamint a regionális és európai együttműködésről egyeztet.

Bár az államfői megbeszélések többnyire erősen protokolljellegűek, várható, hogy a megbeszélésen a kényes kérdések is napirendre kerülnek. Ezek közé tartozik a kettős állampolgárság kérdése. Pozsony egyelőre kitart amellett, hogy azok a szlovák állampolgárok, akik felveszik egy más ország állampolgárságát, a szlovákot automatikusan elvesztik. Ez az intézkedés elsősorban a szlovákiai magyarokat sújtja.

A hivatalos program szerint Áder János szlovák kollégájával kedd délelőtt tárgyal a Sándor-palotában, majd közös sajtónyilatkozatot tesznek. Ivan Ga¹paroviè kedden találkozik Orbán Viktor miniszterelnökkel is.

A szlovák államfő később beszédet mond a Szlovákia és Magyarország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének huszadik évfordulója alkalmából rendezett fogadáson, majd koszorút helyez el Nagy Imre mártír miniszterelnök emlékművénél, az V. kerületi Vértanúk terén.

Szerdán megkoszorúzza a szlovák nemzeti megújhodás egyik jelentős alakja, Ján Kollár szlovák evangélikus lelkész, költő emléktábláját a VIII. kerületi Luther házban. Ján Kollár 1819-től harminc éven át a pesti szlovák evangélikus gyülekezet lelkésze volt a Deák téri evangélikus templomban.

A szlovák államfő szerdán találkozik az Országos Szlovák Önkormányzat vezetőivel. Később koszorút helyez el a Hősök Emlékkövénél a Hősök terén. Ezt követően Ivan Ga¹paroviè Gödöllőre látogat, ahol Gémesi György polgármesterrel a magyar és szlovák önkormányzatok együttműködésének lehetőségeiről tárgyal.

A látogatással kapcsolatban a magyar Külügyminisztérium közölte: a magyar-szlovák kapcsolatokat "intenzív, gyakorlatias párbeszéd" jellemzi, elsősorban az infrastrukturális, energetikai együttműködés kérdései a meghatározók. Szlovákia - Németország, Ausztria és Oroszország mögött - a negyedik helyen áll Magyarország kereskedelmi partnereinek sorában. A tárca hangsúlyozta, az utóbbi időben "nagyratörő, európai mértékű és jelentőségű közös projekteket" indítottak az energetikában: 2012 szeptemberében összekapcsolták a magyar, a szlovák és a cseh árampiacot, és megkezdődött az észak-déli földgázvezeték két ország közötti szakaszának építése.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×