eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Így változhat az Egyesült Államok külpolitikája a jövőben

Az új amerikai külügyminiszterrel mások lettek az amerikai külpolitika prioritásai - mondta az InfoRádió Arénájában Nógrádi György. A biztonságpolitikai szakértő arról is beszélt, hogy Kína fő gazdasági partnere az Európai Unió, ezért mindent megtesz, hogy a Európával csökkenjen a feszültség.

John Kerry szenátusi meghallgatásának legfontosabb tétele az volt, hogy az Egyesült Államok külpolitikája a jövőben gazdaságpolitika lesz - mondta Nógrádi György. Azt is kiemelte az új külügyminiszter, hogy a klímaváltozásra az Egyesült Államoknak készülni kell. Ezzel összefüggésben fontos tényező, hogy a palagáz révén Amerika olcsó energiát tud biztosítani a saját gazdaságának, így lehetővé válik, hogy az Ázsiába átkerült termelést megpróbálják visszahozni.

A lényeg persze az, hogy az Egyesült Államok vezető szerepét fent lehessen tartani - mondta Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő. Ugyanakkor John Kerry a konfrontáció helyett az együttműködésre fog törekedni a külkapcsolatokban Oroszországgal, és minden valószínűség szerint fokozza majd a kommunikációt Kínával, hogy ezzel is enyhítse a Kína és az Egyesült Államok ázsiai szövetségesei közötti feszültséget. Ezzel az új külügyminiszter teljes mértékben átrendezheti a Clinton idején nem jól működő államközi kapcsolatokat.

Ki mellé áll Oroszország?

Kína 2027-re átveheti a világelső szerepet, ez az Egyesült Államok számára alapvető kihívás. Amerika ezért megpróbál létrehozni egy Kínával szemben álló szövetségi rendszert.

A helyzetet bonyolítja Nógrádi szerint a japán-kínai ősi gyűlölet, a koreai kérdés és Észak-Korea harmadik atomkísérlete. A térség szigetei is állandó feszültséget gerjesztenek, hiszen a halászat, továbbá a remélt kőolaj miatt minden szigetre több állam is igényt tart. Nagy kérdés, hogy a taktikázások során ki mellé áll majd Oroszország? 10-15 év múlva dőlhet el, hogy az oroszok Kína, vagy az Egyesült Államok mellé állnak-e.

Kína legfőbb gazdasági partnere ugyanakkor az Európai Unió, ezért mindent megtesz, hogy Európával szembeni feszültségeit csökkentse - vélekedett a szakértő.

A teljes Arénát meghallgathatja, ha ide kattint.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Itt a lista, ezek az európai cégek tartoznak a világ egyik legelitebb klubjába

Itt a lista, ezek az európai cégek tartoznak a világ egyik legelitebb klubjába

Tavaly szeptemberben a Novo Nordisk cég letaszította a trónról az LVMH francia luxusipari óriást, így a kontinens legértékesebb tőzsdén jegyzett cégévé vált. A súlycsökkentő gyógyszerekről népszerűvé váltó dán gyógyszeripari cég lendülete pedig továbbra is töretlen. Megnéztük, hogy melyek jelenleg a legértékesebb európai vállalatok, és azt is, hogy globális összevetésben hol helyezkednek el jelenleg ezek a cégek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×