eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Leköszön tisztségéről a pápa

Február 28-án távozik XVI. Benedek pápa - ezt maga a katolikus egyházfő jelentette be a Vatikánban.

XVI. Benedek 28-án lemond tisztségéről - ezt a katolikus egyházfő latin nyelven jelentette be egy konzisztóriumon. A nehéz pápai feladatok ellátására nemcsak a lélek, hanem a test erejére is szükség van - fogalmazott az egyházfő, aki a konzisztóriumon részt vevők előtt elmondta: Isten előtt többször is lelkiismereti önvizsgálatot tartott, és megbizonyosodott arról, hogy előrehaladott kora miatt már nincs elég ereje megfelelő módon gyakorolni a pápai hivatást.

"Tudatában vagyok e lépés komolyságának" - hangsúlyozta a katolikus egyházfő, aki szerint Szent Péter bárkájának az irányításához a lélek és a test erejére egyaránt szükség van.

Federico Lombardi szentszéki szóvivő jelezte, hogy a pápai lemondás után kezdetét veszi a ''sede vacante'' (''üres trón'') ideje - írja az MTI.

Emlékeztetett, hogy Róma püspökének tisztségét 2005. április 19-én bízták rá a pápaválasztó bíborosok. Jelezte azt is, hogy leköszönése miatt február 28-án este 20 órától a pápai trón üresen marad majd, ezért össze kell hívni a konklávét az új egyházfő megválasztására. A konklávét várhatóan márciusban hívják össze.

Vatikáni források azt közölték, hogy az egyházfői tisztségnek több várományosa van, de igazán esélyes jelölt nincs.

Federico Lombardi, a Szentszék szóvivője hangsúlyozta, hogy a pápa bejelentése meglepetésként érte, ami azt jelzi, hogy XVI. Benedek szándékáról nem tájékoztatta legközelebbi munkatársait sem.

A katolikus egyház történetében eddig három pápa mondott le. Benedek 2010-ben egy interjúban már jelezte, hogy adott esetben ilyen döntést hozhat.

A 85 éves Joseph Ratzingert 2005-ben választották pápává II. János Pál halála után.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×