eur:
389.13
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Történelmi hóvihar csaphat le Amerikában

Több mint 4 ezer repülőjáratot töröltek pénteken az Egyesült Államok északkeleti partvidékét fenyegető, a meteorológiai szolgálat szerint "potenciálisan történelmi nagyságú" hóvihar miatt.

A törölt járatok többsége New Yorkba és Bostonba tartott volna, vagy onnan szállt volna fel. A két város repülőtereit péntek délután lezárják.

Az előrejelzések szerint az érintett térségben - amely nagyjából megfelel az október végi Sandy poszttrópusi ciklon által érintett területeknek - a hóréteg vastagsága helyenként megközelítheti az egy métert is. A széllökések sebessége óránként 95-120 kilométeres lesz.

A várhatóan New Jerseytől és Maine-től egészen a nagy tavak vidékéig terjedő viharzónában a fő csapást várhatóan Bostonnak és környékének kell elviselnie. E terület több pontjáról már erős hóesést jelentettek és mintegy 60 ezer lakásban már most sincs áram.

Deval Patrick, Massachusetts állam kormányzója pénteken arra figyelmeztetett, hogy ez a nor'easter (északkeleti vihar) sokkal súlyosabb lehet, mint a korábbi évek hóviharai, és délután 4 órától rendelettel tiltotta be az autóközlekedést az államban. Az utasítás megszegői akár egy évig terjedő szabadságvesztéssel és 500 dolláros bírsággal sújthatók. A rendelet alól csak a különleges szolgálatok (rendőrök, mentők, tűzoltók) és a média munkatársai mentesülnek.

Maine-ben csütörtökön 19 autó csúszott egymásba. Az államban rendezték volna meg az országos szánkóbajnokságot, de az ítéletidő miatt a szervezők a rendezvény elhalasztása mellett döntöttek.

A vihar, amely a Nemo nevet kapta, várhatóan súlyos fennakadásokat okoz majd a szárazföldi közlekedésben is, és főleg a New Yorktól északra fekvő partvidéken másfél méteres tengeri árhullámra is lehet számítani.

Bostonban és a Rhode Island-i Providence-ben szombaton zárva tartanak az iskolák. A térségben a nélkülözhető közalkalmazottakat a helyi vezetők arra kérték, szombaton maradjanak otthon, és a példa követését javasolták a magánszektornak is.

New Yorkból péntek délutántól nem indítanak vonatokat északra. A metropolisz polgármestere, Michael Bloomberg a Twitteren bejelentette, hogy a város felkészült a 25 centiméteres hó eltakarítására. Ugyanakkor azt tanácsolta a New York-iaknak, hogy halmozzanak fel alapvető élelmiszercikkeket, gyógyszereket és készüljenek fel az áramkimaradásra. A polgármester azt javasolta, hogy aki teheti, pénteken korábban térjen haza a munkahelyéről.

Pénteken több New York-i élelmiszerboltban elfogyott a kenyér és a benzinkutaknál a Sandy "szupervihar" utáni időket idéző, hosszú sorok alakultak ki.

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 7. 22:00
×
×
×
×