INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Ellenzéki győzelem Alsó-Szászországban

InfoRádió / MTI
Ellenzéki győzelemmel zárult a németországi Alsó-Szászország tartományban tartott vasárnapi helyi törvényhozási választás, a szociáldemokrata párt (SPD) és a Zöldek egyfős többséget szereztek a tartományi gyűlésben, így leválthatják a konzervatív CDU és a liberális FDP tíz éve kormányzó koalícióját.

Az első helyen a CDU végzett a szavazatok 36 százalékával. A második helyen az SPD futott be 32,6 százalékkal. A Zöldek 13,7 százalékkal a harmadik helyet szerezték meg, a negyedik helyezett pedig a FDP lett a szavazatok 9,9 százalékával. Más párt nem lépte át az 5 százalékos tartományi parlamenti bejutási küszöböt.

Az SPD 49 mandátumával és a Zöldek 20 mandátumával az ellenzék összesen 69 képviselőt küldhet a hannoveri tartományi gyűlésbe.

A CDU 54 mandátumot, az FDP pedig 14 mandátumot szerzett, így a két párt összesen 68 képviselői helyhez jutott.

Stephan Weil, az SPD listavezetője jelezte: egyfős többséggel is vállalja a kormányalakítást.

A szavazás kimenetele a 18 órai urnazárástól egészen éjfélig nyitott volt, a részeredményeken alapuló előrejelzések hol a 2003 óta kormányzó konzervatív-liberális koalíciónak, hol az ellenzéki pártoknak jeleztek egyfős többséget a helyi parlamentben. Bizonyosságot csak a hivatalos, előzetes végeredmény hozott.

Az ötödik helyre befutó Baloldal a szavazatok 3,1 százalékát szerezte meg. A szociáldemokratáktól balra álló párt így kiesik a hannoveri tartományi gyűlésből. A Német Kalózpártnak nem sikerült bejutni a helyi törvényhozásba, az utóbbi másfél évben elért sikerek alapján esélyesnek tartott párt a szavazatok 2,1 százalékát szerezte csak meg.

A CDU támogatottsága jelentősen csökkent a legutóbbi, 2008-ban tartott választáson elért 42,5 százalékhoz képest. Az FDP a választást megelőző felmérésekben sokáig 5 százalék alatt állt, támogatottsága vélhetően mindenekelőtt annak hatására ugrott meg, hogy a konzervatívok számos támogatója megosztotta szavazatát, egyéniben a CDU-ra, listán a koalíciós társ FDP-re szavazott. Ugyanakkor a liberálisok meglepően jó eredménye nem volt elég a 2003 óta hivatalban lévő koalíció megmentéséhez.

Az SPD némileg javított a 2008-ban elért 30,3 százalékhoz képest, az ellenzéki siker azonban elsősorban a Zöldek szereplésének tulajdonítható. Az ökopárt minden korábbinál jobb eredményt ért el, támogatottsága csaknem megduplázódott az előző választáson elért 8 százalékhoz képest.

A második legnagyobb német tartományban a jogosultak 59,4 százaléka vett részt a helyi törvényhozási választáson. 2008-ban 57,1 százalékos volt a részvételi arány.

Az alsó-szászországi tartományi választás volt az utolsó erőpróba a szeptemberi országos parlamenti választásig, leszámítva az ugyancsak szeptemberre kiírt bajorországi választást, ahol azonban a CDU testvérpártjának, a CSU-nak a hagyományos túlsúlya miatt a pártszerkezet jelentősen eltér az országostól.

A címlapról ajánljuk