eur:
394.04
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Nagy-Britannia hadüzenetet tervez?

A brit miniszterelnök szerint Nagy-Britannia kiválhat az Európai Unióból, ha az unión belül nem hajtják végre az általa szükségesnek vélt reformokat. Londoni értesülések szerint ez lett volna a fő gondolata annak a beszédnek, amelyet David Cameron miniszterelnök pénteken Hollandiában mondott volna el, a látogatást - és így a beszédet is - az algériai túszdráma miatt azonban elhalasztották.

Péntek hajnali értesülések szerint Cameron ugyanakkor előző este a túszhelyzet mellett hazája és az Európai Unió kapcsolatairól is egyeztetett az amerikai elnökkel. Barack Obama kifejtette: az Egyesült Államok egy erős Európai Unióban és abban érdekelt, hogy Nagy-Britannia az unió tagja maradjon.

Brit kormányforrások szerint Cameron egyfajta közvetett hadüzenetet intézett volna Brüsszelhez. Tervezett beszédében ugyanis azt fejtette volna ki, hogy ha nem teljesülnek az unió reformjával kapcsolatos brit követelések, fennáll annak a veszélye, hogy Nagy-Britannia - akarata ellenére - "a kilépés irányába" sodródik.

Cameron mondandójával kapcsolatban az idézett források utaltak az adósságválságra, a gyengülő versenyképességre, valamint az unió támogatottságának csökkenésére. Ez utóbbi - mint kiemelték - különösen érvényes Nagy-Britanniára. Az állampolgárok egyre inkább csalódottak amiatt, hogy a döntések a fejük felett születnek - tették hozzá.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×