eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Eskütételre készül a 113. amerikai kongresszus

A novemberi választások eredményeként továbbra is a demokraták alkotják majd a többséget szenátusban és a republikánusok uralják majd a képviselőházat az Egyesült Államok új összetételű, 113. kongresszusában, amelynek tagjai ma teszik le a hivatali esküt.

Mivel a törvények elfogadásához mindkét ház jóváhagyására szükséges, a kamarák közötti szembenállás továbbra is magában hordozza olyan patthelyzetek veszélyét, mint amilyen az elmúlt két év során például az adósságplafon megemelésével, vagy a "pénzügyi szakadék" elkerülésével kapcsolatban kialakult.

A törvényhozásnak 84 új tagja lesz, akik közül 49 demokrata, 35 pedig republikánus. A 100 tagú szenátusban, amelynek az egyharmadát választották újra, a demokraták száma 2 fővel nőtt, az arány így 55:45-re módosult a javukra. A teljes egészében újraválasztott, 435 tagú képviselőházban a republikánus képviselők száma nyolccal csökkent, ám a párt továbbra is 234:201 arányú többséggel bír.

A 113. kongresszusban egyes kisebbségek rekordszámban fogják képviseltetni magukat. Ezek közül is kiemelkedik, hogy a törvényhozásba 100 nőt választottak be, amire még sohasem volt példa. Heten vallják magukat homo-, illetve biszexuálisnak.

A kongresszusban egy ciklusnyi kihagyás után újra képviselteti magát a Kennedy dinasztia: csütörtöktől a szövetségi alsóház tagja lesz Joseph Kennedy III, az 1968-ban meggyilkolt demokrata párti elnökjelölt és volt igazságügyi miniszter, Robert Francis Kennedy unokája.

Az új amerikai képviselőháznak egyetlen magyar származású tagja lesz, Andy Harris marylandi republikánus honatya személyében. Harris a novemberi újraválasztása nyomán második ciklusát kezdi meg a szövetségi törvényhozásban.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Ez lehet az ügy, ami mindent boríthat Amerikában: Joe Biden kezében az ütőkártya?

Ez lehet az ügy, ami mindent boríthat Amerikában: Joe Biden kezében az ütőkártya?

Az abortuszhoz való jog évtizedek óta az egyik legtöbb érzelmet és vitát kiváltó téma az amerikai politikában. A konzervatív aktivisták és politikusok ’70-es évek óta zajló abortuszellenes erőfeszítései a Legfelsőbb Bíróság 2022-es döntésében csúcsosodtak ki, amikor a testület lényegében visszadobta az államoknak az abortusz szabályozását. Azóta viszont a terhességmegszakításhoz való jog biztosítása a demokraták egyik nyerő ügye lett: több győzelmet is köszönhetnek a republikánus vezetésű államok tervezett vagy már érvényben lévő szigorításainak. Joe Bidenék pedig abban bíznak, hogy ősszel az abortuszjog körüli vita ismét a Fehér Házba repítheti őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 17:33
×
×
×
×