eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Sokan nem élnek a kisebbségi nyelvhasználattal

Szlovákiában hivatalosan nincs gond a kisebbségi nyelvhasználattal - derül ki a kormány által elfogadott jelentésből. A szlovákiai magyar politikusok és a civil szervezetek ugyanakkor azt állítják, hogy a helyzet nem ilyen egyértelmű.

A szlovák kormány e heti ülésén tárgyalta meg a kisebbségi nyelvek használatáról szóló jelentést. Robert Fico miniszterelnök az ülés után kijelentette: Szlovákia a kisebbségi nyelvhasználat terén megfelel a nemzetközi követelményeknek.

A jelentésből azonban kiderül, hogy sok helyütt az önkormányzatok nem élnek a törvény adta nyelvhasználati lehetőségekkel. A dokumentum - melyet a kormányhivatal állított össze - többek között megállapítja, hogy a hivatali írásbeliségben ritkán használják ki a törvény adta lehetőségeket.

A magyar nyelvet 512 községben lehetne használni hivatalos írásbeli érintkezés során. Mégis csupán 43 község, azaz az önkormányzatok 8 százaléka alkalmazza a magyar nyelvet az írásbeli dokumentációban, 101 község részben alkalmazza, 368 község, azaz 72 százalékuk viszont egyáltalán nem dokumentál magyar nyelven.

Bár a törvény szerint kötelességük lenne, mégis csupán a községek egyharmada, tájékoztatja arról a lehetőségről a közönséget, hogy az ügyfelek használhatják a magyar nyelvet a hivatallal való kommunikáció során.

A hivatalok főképp alkalmazottaik révén biztosítják a kisebbségi nyelvhasználatot, mivel a nagy arányú kisebbséggel rendelkező községekben az alkalmazottak többsége is beszél az adott kisebbség nyelvén.

A jelentés megállapítja, hogy a kisebbségi nyelvhasználatot sokszor áttekinthetetlen törvény szabályozza, és az előírások nem mindig fogalmaznak egyértelműen. A kormányhivatal szükség esetén szakmai és gyakorlati segítséget nyújt a hivataloknak és intézményeknek a kétnyelvűség gyakorlati problémáinak elhárításában, olvasható a jelentésben.

Bugár Béla a parlamenti Most-Híd párt elnöke csak részben ért egyet a kormány helyzetértékelésével, Berényi József az MKP elnöke viszont rámutat: ha minden rendben lenne, nem csökkenne ilyen gyors ütemben a szlovákiai magyarság száma.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×