eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Ponta közzétette az új kormány névsorát

Közzétette új kormánya névsorát szerdán Victor Ponta román miniszterelnök, a választásokon győztes Szociálliberális Szövetség (USL) társelnöke, akit hétfőn bízott meg kormányalakítással Traian Basescu államfő.

A kormányban több személycsere lesz, de - többek között - Titus Corlatean külügyminiszter és Mona Pivniceru igazságügy-miniszter a második Ponta kormánynak is tagja marad. A tárcákat az USL-t alkotó jobb- és balközép pártok paritásos alapon osztották el.

A kabinet szerkezete is változik, az eddigi egy helyett három miniszterelnök-helyettese lesz a 20-ról 27 tagúra bővülő román kormánynak. Ponta szerint a cél az volt, hogy az Európai Bizottság minden biztosának legyen megfelelője a román kormányban.

Miniszterelnök-helyettesi ranggal vesz majd részt a kabinet munkájában a liberális Daniel Chitoiu a pénzügyi, illetve a szociáldemokrata Liviu Dragnea a közigazgatási és területfejlesztési tárca vezetője. A bukaresti kormányban létrehoznak egy nemzetbiztonsági ügyekért felelős tárca nélküli miniszterelnök-helyettesi tisztséget, amelyet Gabriel Oprea, a jobbközép Ungureanu kormány volt védelmi minisztere tölt majd be.

Micea Dusa jelenlegi belügyminiszter révén a védelmi tárca a szociáldemokratákhoz kerül, míg az új belügyminiszter a liberális Radu Stroe lesz. A mostani gazdasági tárcát több részre bontva újjáalakul az ipari és kereskedelmi minisztérium a liberális Varujan Vosganian irányítása alatt, és létrehozzák az energiaügyi tárcát a szociáldemokrata Constantin Nita vezetésével. Nem lesz már külön európai ügyekért felelős minisztérium, de külön tárca foglalkozik majd az európai források menedzsmentjével a liberális Eugen Teodorovici irányításával.

Tárca nélküli miniszter felel majd a költségvetésért, a tudományos kutatásért, a nagy infrastrukturális beruházásokért, a társadalmi párbeszédért, a parlamenti kapcsolatokért és a külhoni románok támogatásáért.

Victor Ponta pénteken kér bizalmi szavazást a parlamenttől új kormányának programjáról és összetételéről.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×