eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Bírálat az amerikai külügyminisztériumnak

Elégtelenek voltak a biztonsági intézkedések a bengázi amerikai konzulátuson ahhoz, hogy el tudják hárítani a fegyveres támadást, amely szeptember 11-én érte a külképviseletet - állapította meg egy hivatalos jelentés, amelyet kedden mutattak be Washingtonban.

A minisztériumon belül működő úgynevezett felelősségvizsgáló bizottság (ARB) meglehetősen kritikus elemzése szerint súlyos hiányosságok voltak a minisztérium két irodájában (a közel-keleti, valamint a diplomáciai biztonsági ügyekkel foglalkozóknál) gyenge volt az együttműködés több washingtoni tisztségviselő között, és zavar volt azzal kapcsolatban, hogy kinek kell kezébe vennie az irányítást, meghozni a politikai és a biztonsági döntéseket. A jelentés szerint a világ számos amerikai nagykövetségén hiányosak a biztonsági intézkedések, de nincs arra utaló jel, hogy a bengázi konzulátus bármely alkalmazottja megszegte volna bármely kötelezettségét.

A támadásban meghalt Christopher Stevens amerikai nagykövet és három másik amerikai diplomata. Az incidens hisztérikus reakciókat váltott ki amerikai politikusokból, a republikánus pártiak a Barack Obama elleni támadásokra használták fel az ügyet az elnökválasztási kampányban.

A kritikus értékelés valószínűleg megtépázza a hivataláról éppen leköszönő Hillary Clinton külügyminiszter hírnevét.

Clinton a jelentéshez csatolt levelében közölte, hogy meg fogja szívlelni annak minden ajánlását. A jelentésben 29 ajánlás szerepel.

Jon Alterman, a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központja közel-keleti programjának vezetője azt mondta: a jelentés nagyon elmarasztalja Clintont, ajánlásai pedig valószínűleg nagyon megnehezítik majd a diplomaták életét.

"Clinton miniszter rossz jegyet kapott. Noha nem nevesítették, a jelentés kiemeli a vezetés és a szervezés hiányát a biztonsági ügyekben, amelyek hozzá tartoznak" - mondta Alterman.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×