eur:
388.69
usd:
361.82
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Martonyi: Magyarország nem lesz kívülálló

Magyarország nem lesz kívülálló az Európai Unióban - jelentette ki Martonyi János a Die Presse című osztrák lapnak adott interjúban, amely csütörtökön jelent meg az újság honlapján.

A külügyi tárca vezetője arra a felvetésre válaszolt ezzel, hogy miközben az EU a politikai unió felé halad, Magyarország nem tagja az euróövezetnek. Kijelentette: Magyarország nem fogja visszatartani az euróövezetet a stabilizálási törekvésektől. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem keletkezhetnek "új tűzfalak" az EU-n belül országcsoportok között. Egy napon Magyarország is az euróövezet tagja lesz - tette hozzá a vezető osztrák konzervatív lapnak nyilatkozva.

A miniszter az EU jövőjére vonatkozó elképzeléseket illetően úgy vélte, hogy "a nemzetek Európája" és egy "szövetségi állam" nem állnak ellentétben egymással. Egyes területeken előre kell haladni, így például a költségvetési fegyelem és a bankunió terén, ugyanakkor a nemzeti identitás mindig erősebb lesz az európai identitásnál - mondta.

Az EU következő hétéves költségvetési keretének jelenlegi tervezete Magyarország számára a kohéziós alapokból igényelhető források 30 százalékos csökkenését jelentené. A miniszter rámutatott, hogy ez a javaslat a tehetős tagállamokat részesítené előnyben.

Kijelentette, nem ért egyet azzal, hogy az EU-nak csökkentenie kell kiadásait a válság miatt. "Az EU többletértéket ad, ezért finanszíroznunk is kell" - mondta. Álláspontja szerint az uniónak hatékonyabbá kell tennie a kiadásait, de azoknak nem szabad csökkenniük.

Martonyi János nem bocsátkozott részletekbe a hulladékgazdálkodási törvény módosításáról, rámutatva, hogy a vita még nem zárult le. Ugyanakkor leszögezte, hogy a jog tiszteletben tartását tartja a legfontosabbnak. "Ha ebben problémák vannak, akkor korrigáljuk a megfelelő törvényeket" - tette hozzá.

A szektorban magyarországi érdekeltséggel rendelkező osztrák vállalatok korábban úgy vélekedtek, a törvénymódosítás következménye gyakorlatilag vagyonuk kisajátítása lesz majd.

A bankadóval kapcsolatban úgy fogalmazott, az országnak és a bankoknak is az az érdeke, hogy a magyar gazdaság sikeres legyen. "Nem várjuk el, hogy a bankok boldogok legyenek. Azt várjuk el, hogy az országban maradjanak" - mondta.

Martonyi János méltatta Michael Spindelegger osztrák külügyminiszter magatartását a magyar kormányt ért bírálatok közepette. "Noha osztrák gazdasági érdekek is érintettek voltak, mindig a megértő párbeszéd légköre uralkodott" - jelentette ki.

Martonyi János szerdán Bécsben Áder János államfő nevében átadta a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést Spindeleggernek a két ország és azok külügyminisztériumai közötti kapcsolatok elmélyítésért kifejtett tevékenysége elismeréseként.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×