eur:
388.72
usd:
361.79
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Damaszkusz pusztulásától félnek

Miközben a NATO csapatokat von össze a török-szíriai határon, az amerikai és az orosz külügyminiszter is a szíriai helyzetről tárgyalt. Kommentátorok szerint Moszkva távolodhat a szíriai rezsimtől. A lázadók közben Damaszkusz ostromára készülnek.

A gyorsan változó szíriai helyzet közelebb hozhatja egymáshoz Washington és Moszkva álláspontját. Úgy tűnik, Oroszország kezdi elveszíteni a türelmét a korábban általa támogatott Aszad-rezsimmel szemben. "A szíriai kormány képtelen ellátni funkcióját" - mondta az orosz kormánypárt frakcióvezetője. Vlagyimir Vasziljev azt is hozzátette: kevés befolyásuk van a szíriai rezsimre.

Mindez azelőtt hangzott el, hogy Hillary Clinton amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter váratlanul találkozott Dublinban, hogy a szíriai kérdésről tárgyaljon.

Az óvatos közeledést a gyorsan változó szíriai helyzet válthatta ki. Az éjszaka veszélyessé vált a damaszkuszi nemzetközi reptérre vezető út a fővárost fenyegető lázadó erők miatt. A felkelők szóvivője azt mondta: szeretnék blokád alá vonni a repteret, mert tudják, hogy oda érkeznek a kormánycsapatoknak szánt fegyverek.

A kormányerők közben Damaszkusznak azokat a keleti kerületeit lövik, ahová már bejutottak a lázadók. Ezekben a negyedekben hetek óta nincs víz- és áramszolgáltatás.

"Fennáll a szíriai főváros teljes elpusztításának veszélye" - mondta Peter Harling, a Nemzetközi Válságcsoport nevű szervezet Közel-Keleti programigazgatója a Telegraphnak. Harling szerint mindkét fél csalódni fog, mivel a rezsimhez hű és vele ellenséges kerületek néznek farkasszemet egymással.

A lázadók videokampányba kezdtek. A Facebookra feltöltött, "Zéró óra - az utolsó esélyetek" című filmmel arra figyelmeztetik a kormányhű lakosokat és katonákat, hogy álljanak át, amíg nem késő. Az, hogy nem ígérnek megbocsátást a kormányhű személyeknek, azt vetíti előre, hogy véres leszámolás következhet be Damaszkuszban, mert mindkét fél a végsőkig fog harcolni - utalt rá Harling.

A NATO mindeközben Patriot légvédelmi rakétákat telepít a török-szíriai határra. Nagy-Britannia pedig értésre adta: a korábbi fegyverembargó módosításával segítheti a szíriai felkelőket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×