eur:
386.96
usd:
355.91
bux:
68088.24
2024. május 17. péntek Paszkál

Versenyfutás az FBI-központért

Anyagi és célszerűségi megfontolásokból néhány éven belül el fog költözni a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) központja az amerikai főváros szívéből - közölte kedden a The Washington Post.

Az intézményt évtizedeken át igazgató J. Edgar Hooverről elnevezett komor betonkocka-épület elavult a megújuló Washingtonban. Már az FBI igényeinek sem felel meg, mert a központ munkatársainak csak 54 százalékát képes befogadni. Ugyanakkor rendkívüli értéket képvisel, mert a Pennsylvania Avenue-n, a Fehér Ház és a Capitolium közelében található, így a telekért a kormány komoly ajánlatot kaphat az ingatlanfejlesztőktől.

Az amerikai kormányzati ingatlanvagyont kezelő Általános Szolgáltatások Igazgatósága (GSA) hétfőn javasolta, hogy az 1974-ben befejezett Hoover-épületet engedjék át valamelyik ingatlanfejlesztő cégnek, amely a főváros környékén egyetemvárosszerű új központot építhetne a szövetségi rendőrségnek. Az FBI főhadiszállását a történészek sem tekintik megőrzésre érdemes műemléknek, így annak helyét hamarosan valószínűleg egy kávézókban és üzletekben gazdag negyed veszi majd át.

A főváros környéki települések önkormányzatai között máris megindult a vetélkedés azért, hogy melyikük fogadhassa be az FBI-központ 11 ezer munkatársát. A Hoover-ház feladását az is indokolja, hogy a központ korszerűsítése becslések szerint 14 évig tartana és 1,7 milliárd dollárba kerülne.

Az FBI ezzel követni fogja a Központi Hírszerző Iroda (CIA) példáját, amelynek főhadiszállása már 1961 óta a Virginia állambeli Langleyben (voltaképpen az azt bekebelező McLean városban) működik.

Címlapról ajánljuk
Demkó Attila: Harkiv elfoglalásához kevés az ottani orosz erő

Demkó Attila: Harkiv elfoglalásához kevés az ottani orosz erő

Miközben az amerikaiak továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy fegyvereiket csak Ukrajna megszállt részein vethetik be orosz erők ellen, egy ukrán katona a The Telegraph-nak arról beszélt, hogy az ukrán seregek frusztráltak amiatt, hogy tétlenül kell nézniük Vlagyimir Putyin katonáinak felsorakozását a határövezet orosz oldalán, és így Harkiv el fog esni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×