eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Az izraeli miniszterelnök csalódott Németországban

Netanjahu csalódott Németországban, amiért tartózkodott a Palesztina státusát magasabb szintre emelő ENSZ-határozatról szóló november végi szavazáson.

Benjámin Netanjahu a Die Welt című német lap internetes kiadásában szerdán megjelent interjúban hangsúlyozta: Izrael köszönettel tartozik Németországnak a novemberi gázai hadművelet idején a zsidó államnak nyújtott támogatásért. "Ugyanakkor nem lennék őszinte, ha leplezném, hogy oly sok izraeli mellett én is csalódtam amiatt, hogy Németország tartózkodott az ENSZ-szavazáson" - tette hozzá.

Kifejtette: Németország tartózkodása visszavetette a közel-keleti békefolyamatot. Ugyanakkor nemcsak Németország, hanem egész Európa csalódást keltően viszonyul Izraelhez, kivéve Csehországot, amely nem szavazta meg a határozatot.

"Az izraeliek lassan hozzászokhatnak ahhoz, hogy az európaiak nem hallgatják meg őket méltányos módon, holott mi vagyunk az egyetlen ország, amely a népirtás fenyegetettségében él" - mondta Netanjahu.

Az izraeli kormányfő abból az alkalomból adott interjút a Die Weltnek, hogy szerdán Berlinben megbeszélést folytat Angela Merkel kancellárral, csütörtökön pedig német-izraeli kormánykonzultációt tartanak a német fővárosban.

Georg Streiter német helyettes kormányszóvivő az izraeli miniszterelnök szavaira reagálva szerdai tájékoztatóján elmondta: nem ismeretlen, hogy a német és az izraeli kormány véleménye nem mindenben egyezik, a két országot azonban szétválaszthatatlanul összeköti a barátság, és "minél mélyebb a barátság, annál nyíltabban lehet beszélni az eltérő megközelítésekről".

A szerda este kezdődő berlini tárgyalásokon egyebek mellett szó lesz arról az izraeli tervről is, amely szerint 3 ezer újabb lakással bővítik a zsidó telepeket a megszállt területeken. A német kormány ellenzi a tervet, és úgy véli, a zsidó telepek bővítése egyet jelent azzal, hogy csökken a területe a majdani palesztin államnak, amelynek létrehozását Németország támogatja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×