eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Pánik Olaszországban

Pánikot keltett a pénteki olasz sajtó szerint a tavaszi választásokra készülő itáliai pártok között Giorgio Napolitano államfő bejelentése, miszerint az örökös szenátor Mario Montit nem lehet miniszterelnöknek jelölni.

Napolitano szavai meghökkentették az egész olasz politikát, bal- és jobbközépet és centrumerőket egyaránt - írta az olasz sajtó.

A köztársasági elnök nem tett mást, mint kategorikusan kizárta, hogy a jelenlegi római szakértői kormány vezetője a helyén maradjon a néhány hónap múlva esedékes parlamenti választások után is.

Montit egyik párt sem jelölheti saját miniszterelnök-jelöltjeként, mivel Monti örökös szenátor és az alkotmány értelmében örökös szenátor nem indulhat választáson - hangoztatta Napolitano. Az államfő hozzátette: ez nem zárja ki, hogy Montitól a választások után akármelyik párt "véleményt, együttműködést vagy elkötelezettséget kérjen".

A lapok szerint Napolitano így zárta le azt a vitát, amely Monti választások utáni szerepét övezi és megakadályozta, hogy a pártok Montit "a zakójánál fogva ide-oda rángassák".

Eddig a baloldali Demokrata Párt (PD), a jobbközép Szabadság Népe (PdL) és a centrumpártok is kivétel nélkül a Montival való folytatást ismételték kampányjelszóként.

A sajtó szerint Napolitano nem tett mást mint előkészítette Monti számára a májusban megüresedő köztársasági elnöki széket. Ezzel a kormánypalotába ismét pártpolitikus kerülne anélkül, hogy Olaszországnak meg kellene válnia az Európai Unió és a nemzetközi piac bizalmát garantáló Montitól - vélték az újságok.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×