eur:
390.55
usd:
364.11
bux:
68151.21
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Késve kezdődik az uniós csúcs

Az eredetileg tervezett csütörtök este nyolc órakor nem tudták megkezdeni az EU-országok rendkívüli brüsszeli csúcstalálkozóját a 2014 és 2020 közötti időszak uniós keretköltségvetése ügyében, mert nagyon elhúzódtak az előzetes konzultációk.

Herman Van Rompuy, a tagországok állam-, illetve kormányfői testületének, az Európai Tanácsnak az elnöke délelőtt óta folyamatosan tárgyalt külön-külön minden egyes EU-ország, valamint a jövőre taggá váló Horvátország első számú vezetőjével. E konzultációsorozat nyomán este igyekszik valamilyen kompromisszumos javaslatcsomagot összeállítani, de ez a munka - a legfrissebb értesülések szerint - akár éjfélig is elhúzódhat. Márpedig amíg nem készül el a legújabb "tárgyalási doboz", addig nincs értelme összehívni a plenáris ülést.

A csúcsvezetők eközben egymás közt is folytattak és folytatnak különböző két-, illetve többoldalú egyeztetéseket, így például találkozót tűztek ki a "kohézió barátaiként" emlegetett országcsoport számára is.

A tagállami vezetők érkezési nyilatkozatai kevés derűlátást tükröztek: mindenki azt hangsúlyozta, hogy nagyon nehéz lesz megállapodni, és többen bírálták a kemény költségvetési lefaragásokat követelő brit álláspontot.
Amikor Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnököt arról kérdezték a riporterek, hogy szerinte a britek "benne tudnak-e maradni a közös hajóban", azt válaszolta: "a britek tudnak úszni".

Orbán már tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök lefolytatta Brüsszelben a költségvetési tárgyalások első fordulóját, Herman Van Rompuy-jal, az Európai Tanács elnökével. A miniszterelnök megerősítette a korábban kifejtett magyar álláspontot. Világossá tette, nem fogadja el, hogy egy olyan uniós költségvetés szülessen, mely méltánytalan helyzetbe hozza Magyarországot. A tárgyalások éjszakába nyúlóan folytatódnak - közölte a miniszterelnök sajtófőnöke.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Még a házasodási szabályokat is átírná a kormány, több ügyintézés is változna

Még a házasodási szabályokat is átírná a kormány, több ügyintézés is változna

A magyar kormány társadalmi egyeztetésre küldte a digitális állam megvalósításához kapcsolódó egyes kormányrendeletek módosításáról szóló rendelettervezetet. A Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda szerint a tervezet célja, hogy megteremtse a digitális állampolgárság előregisztráció és a távoli azonosítás rendeleti szintű szabályozását, valamint az elektronikus házassági szándékbejelentés részletszabályainak alkalmazhatóságát.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×