eur:
390.65
usd:
364.47
bux:
68302.99
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Tűzszüneti tárgyalások rakétákkal

A Gázai övezet elleni hadművelet nyolcadik napján is egy időben folytatódnak az Izrael elleni rakétatámadások és tűzszüneti tárgyalások.

A Gázai övezet rakétái elleni hadművelet első hetében az izraeli oldalon öten haltak meg és 79 a sebesültek száma. A palesztinoknál 132-en vesztették életüket, közülük 58 civil és 18 gyermek, valamint ezeregyszázan sebesültek meg.

Az izraeli hadsereg mintegy 1500 légicsapást hajtott végre gázai hadilétesítmények és a Hamász intézményei ellen, miközben a palesztin szervezetek 1270 rakétát lőttek ki izraeli településekre. Ezek közül a Vaskupola védelmi rendszer a lakott területre irányzott rakéta közül 380-at még a levegőben megsemmisített, 47 viszont lakóhelyeken csapódott be.

Egy nap alatt a legtöbb palesztin rakéta - 316 - a múlt csütörtökön ért izraeli területre, ezen a héten kedden volt a legkevesebb rakétakilövés Gázából, mindössze 120-at számoltak össze a izraeli tűzszerészek.

Izrael eddig 56 ezer tartalékost mozgósított, de a kormány felhatalmazást adott akár 75 ezer katona háborús behívójának a kézbesítésére. Szerdán az izraeli hadsereg 25 gázai célpontot lőtt, és ebből 21 rakéta-kilövőállás volt, három csempészalagút, és a Hamász egy fegyverkészítő műhelye - közölte egy izraeli katonai szóvivő.

Szerdán a Gázai övezetből a közeli határ menti izraeli településekre lőttek rakétákat, valamint Askelont és Asdódot vették célba. A Vaskupola rendszer elhárította a nagyobb városoknak szánt lövedékeket, a becsapódások csak anyagi károkat okoztak a katonai rádió híradásai szerint.

Az első összegzések szerint a hadművelet izraeli katonai költségei körülbelül 2000 milliárd sékelre, vagyis 120 000 milliárd forintra rúgnak, a civileknek okozott anyagi károk pedig újabb 1000 milliárd sékelt, mintegy 60 000 milliárd forintot tesznek ki. Izraeli médiaértesülések szerint a teljes összeg Izrael éves katonai költségvetésének mintegy öt százalékával egyenlő.

Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×