eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Kína: épül a demokrácia, de nem másolják a nyugatot

Megkezdődött a Kínai Kommunista Párt egy hétig tartó tisztújító kongresszusa. A küldöttek meghatározzák Kína következő öt-tíz évének fejlődési irányát is. A kongresszust megelőző korrupciós botránysorozat a hatalmi küzdelem része - mondta az InfoRádió által megkérdezett szakértő, Matura Tamás.

Kína folytatni fogja a politikai szerkezet reformját, a demokrácia kiszélesítését, amelynek része a demokratikus választás, a jogok és a szabadság biztosítása - hangoztatta egyebek mellett csaknem másfél órás beszámolójában Hu Csin-tao, a Kínai Kommunista Párt (KKP) főtitkára a párt XVIII. kongresszusának nyitónapján, csütörtökön.

Az államhatalmat az embereknek kell gyakorolniuk - húzta alá elsőként Hu, amikor a demokrácia bővítésének programját pontokba szedve részletezte. Elmondta: tökéletesíteni kell a konzultációkra épülő demokratikus intézményrendszert, vagyis a civil szervezeteket is bevonó népfrontszerű kapcsolatokat és a "közösségi szintű" demokráciát, amivel például a lakóközösségekre, a munkahelyi közösségekre, az önkormányzatokra utalt. A KKP mindezt a helyi pártszervek vezetésével képzeli el.

"Soha sem fogjuk lemásolni a nyugati politikai rendszert" - erősítette meg ezúttal is a kínai álláspontot a főtitkár.

Elhangzott: Kína növelni fogja a közösségi szintű képviselet arányát a helyi törvényhozásokban, egyben csökkentik a párt és a kormányzati apparátus tagjainak számát. A helyi népi gyűlések összekötő hivatalokat fognak nyitni, hogy tagjaik közvetlenebb kapcsolatba kerülhessenek az emberekkel.

A pártfőtitkár hangsúlyozta a törvényekre alapozott kormányzást, amelyben mindenki egyenlő, a törvényszegőket pedig felelősségre vonják. A vezetőknek "mind gondolataikban, mind tevékenységükben" szem előtt kell tartaniuk a törvényeket. A hatalomban senki sem helyezheti magát a törvények fölé - szögezte le Hu, és a tapssal kísért "parancsolatot" később más formában is megismételte, amikor a korrupció elleni határozott fellépés szükségességéről beszélt.

A vezetőket szigorú önfegyelemre intette, és kilátásba helyezte családjuk és beosztottjaik szigorúbb ellenőrzését. A "tiszta kormány" kifejezést többször is használta. Hu külön is kiemelte a hatalom ellenőrzésének tökéletesítését, az igazgatás intézményei, hivatalai létszámának a csökkentését, a nagyobb átláthatóság megteremtését.

"Ha nem leszünk képesek ezt a kérdést jól kezelni, az végzetesnek bizonyulhat a párt számára, az összeomlását eredményezheti, és az állam bukását okozhatja" - jelentette ki a korrupcióra utalva.

A beszédben - szokásos módon - a "hazafias egységfront" megerősítése is hangsúlyt kapott, ami azt jelenti, hogy az úgynevezett demokratikus pártokkal, a párton kívüliekkel, a különböző etnikai csoportokkal és vallások követőivel, valamint a tengeren túli kínaiakkal a párt a harmonikus együttműködésre törekszik.

Hu beszámolójának a gazdaságfejlesztésről szóló fejezetében külön kitért a belső fogyasztás növelésére, annak ösztönzésére, amit stratégiai célnak nevezett. Emellett a piac kiterjesztését, a beruházások megfelelő ütemű bővítését is szorgalmazta.

Mint mondta, kiegyensúlyozottabb gazdasági növekedést kell elérni, és az egy főre jutó GDP 2010. évi mértékét 2020-ra - a városi és a vidéki lakosság körében egyaránt - meg kell duplázni. Több támogatást ígért az elmaradottabb nyugati országrésznek és a vidéknek, továbbá a munkahelyeket teremtő vállalkozást kezdőknek.

Hu egy többszintű tőkepiac megteremtését is előrevetítette, piaci alapú kamatokkal és árfolyamokkal, továbbá a nemzeti valuta konvertibilitásának elősegítését.

Kínának aktív védelmi politikára van szüksége, (harc)készültségét fokoznia kell, és ki kell terjesztenie. Mint mondta a hadseregnek képesnek kel lennie egy helyi háború megnyerésére az "információs korban". "Kínát tengeri hatalommá kell tenni" - mondta.

A KKP továbbra is egyik legfontosabb céljának tekinti az ország újraegyesítését. A beszámoló közbeni tapsok közül talán a legerőteljesebb akkor volt, amikor Hu Tajvanról így beszélt: "sosem fogjuk megengedni egyetlen embernek vagy erőnek sem, hogy bármilyen eszközzel elválassza Tajvant Kínától".

A KKP XVIII. kongresszusán meghatározzák Kína következő öt-tíz évének fejlődési irányát, és megválasztják a párt, egyben az ország új vezetőit.

A vörös zászlókkal feldíszített Népi Gyűlés Házában a KKP 82 millió tagja által kiválasztott 2270 küldött egy héten át tanácskozik. A kongresszuson a külső megfigyelők számára legfontosabb esemény a nemzedékváltás lesz a csúcsvezetőségben. Hu Csin-tao jelenlegi pártfőtitkár helyére várhatóan Hszi Csin-ping, a központi bizottság titkárságának vezetője, alelnök kerül. Az új állami vezetők a parlament tavaszi ülésszakán foglalják el az államelnöki, házelnöki, kormányfői és népfrontelnöki pozíciót.

Matura Tamással szerdán, november 7-én készített interjút Herczeg Zsolt, az InfoRádió riportere.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×