eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Martonyi János a nukleáris terrorizmus ellen emelt szót az ENSZ-ben

Martonyi János támogatásáról biztosította az ENSZ nukleáris terrorizmus elleni munkáját a világszervezet New York-i székházában tartott nukleáris terrorizmus elleni konferencián. A magyar külügyminiszter ezt megelőzően megbeszélést folytatott Jukija Amanoval, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatójával is - írta a Külügyminisztérium az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében.

Martonyi János a felszólalása során ismertette, hogy a magyar jogi szabályozás összhangban van a nemzetközi szabályokkal. Ennek kapcsán kiemelte, hogy az Országgyűlés által elfogadott új büntető törvénykönyv pontosította a terrorcselekmény törvényi tényállását.

A miniszter arról is beszámolt, hogy Magyarország miként törekszik a jobb nukleáris védettségre, segítséget ajánlott a nemzetközi jogalkotás folytatásához, valamint felajánlotta a magyar ismeretek átadását más államok részére.

A közlemény arra is felhívja a figyelmet, hogy a NAÜ 2013 júliusában Bécsben magas szintű nukleáris védettségi konferenciát szervez. A konferencia elsődleges célja, hogy valamennyi ENSZ tagállam kifejtse álláspontját a nukleáris védettség jövőbeni irányaival és legfontosabb feladataival kapcsolatban.

A Külügyminisztérium hangsúlyozza, hogy a tanácskozás elnöklésére Martonyi Jánost kérték fel, amit a magyar diplomácia vezetője el is fogadott. A miniszter rámutatott, hogy Magyarország ezzel is hozzá kíván járulni a nukleáris terrorizmus elleni nemzetközi küzdelem sikeréhez.

A közlemény szerint a Jukija Amanóval folytatott megbeszélésen a főigazgató jelezte, hogy a konferencia az általa vezetett szervezet legfontosabb jövő évi eseménye lesz. A felek egyeztették továbbá az Iránnal kapcsolatos álláspontjaikat is.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×