eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Szerdán ismét megbénulhat az élet Görögországban

Szerdán ismét megbénulhat az élet Görögországban, miután huszonnégy órás általános sztrájkot hirdettek a szakszervezetek.

Az idén ez már a harmadik általános sztrájk lesz a kormány megszorító intézkedései miatt, és az első nagy megmozdulás azóta, hogy júniusban megkezdte a kormányzást Antonisz Szamarasz miniszterelnök hárompárti koalíciója.

Az új kabinet az előző kormány által bejelentett takarékossági programon túl még 11,5 milliárd eurót tervez megspórolni a nemzetközi hitelezők kérésére, és így hozzájuthat a következő, 31 milliárd eurós hitelrészlethez.

A tiltakozó megmozdulást meghirdető két érdekvédelmi szövetség, a magángazdaságban dolgozók vezető szakszervezete, a GSEE, valamint az ADEDY közszolgálati szakszervezeti szövetség mintegy 2,5 millió munkavállalót képvisel, ez a görög foglalkoztatottak mintegy fele.

A múlt hét elején egyebek között a bírák és az állami kórházak orvosai munkalassító sztrájkot tartottak, a hét közepén pedig az ágazati dolgozók 24 órás munkabeszüntetése miatt egy napra leállt a metró- és a villamosközlekedés Athénban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Oroszországban, ha egy közszereplő ellen büntetőeljárás indul vagy elítélnek, két dolog szokott igaz lenni: az adott személy ellenzi Vlagyimir Putyin uralmát vagy az ukrajnai „különleges katonai műveletet”, illetve nem számít magas rangú tisztviselőnek. Az állítólag kenőpénzt elfogadó Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettes áprilisi letartóztatása baljóslatúan nem a fenti szabályt követte. Rávilágít továbbá az oroszországi befolyásos csoportok közötti feszültségek elmélyülésére, miközben a zsarnok részéről nem látszanak a koherens vezetés jelei.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×