eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Irán már a III. világháborúról beszél

Ha Izrael megtámadja Iránt, azzal kirobbantja a III. világháborút - közölte az Iráni Forradalmi Gárda egyik parancsnoka, aki szerint megelőző támadást mérhetnek a zsidó államra. A kijelentés az ENSZ éves közgyűlésének kezdete előtt hangzott el.

Amir Ali Hazsizadeh tábornok, az Iszlám Forradalmi Gárda rakétavédelmi feladatokkal megbízott parancsnoka, azt mondta: Irán nem kezd háborút, de megelőző csapást mér ellenségeire, ha biztos abban, hogy azok befejezték az előkészületeket megtámadására.

"A cionista rezsim amerikai támogatás nélkül nem indulna hadba. Ezért háború esetén mindkettővel háborúzunk majd, és célpontok lesznek az amerikai támaszpontok. Ebben az esetben a kiszámíthatatlan eseményekből kirobbanhat a III. bilágháború" - fenyegetett.

A Forradalmi Gárda parancsnoka azt követően beszélt, hogy Netanjahu izraeli miniszterelnök egyre több utalást tett arra: Izrael még november - tehát az amerikai elnökválasztások - előtt lecsaphat Irán atomlétesítményeire. Netanjahu szerint Teherán egy éven belül képes lehet nukleáris fegyver előállítására, bár Irán azt állítja: atomprogramja békés célú.

Barack Obama amerikai elnök közben azt mondta, hogy még több időt kell adni a diplomáciának, amivel kivívta Netanjahu bírálatát.

Az iráni tábornok arra figyelmeztette Izraelt: "meglephetik a válasszal... rosszul mérték fel rakéta-potenciálunkat és nem csak rakétákkal vágunk majd vissza" - közölte. Egy másik tábornok, Hoszein Szalami, a Gárda főparancsnok-helyettese arról beszélt: Irán már nem fél Izraeltől, amelynek az utóbbi évtizetben keményen visszavágtak az Iszlám Köztársaság "regionális szárnyai". Egy izraeli támadás "történelmi lehetőséget adna, hogy letöröljék Izraelt a térképről és visszaszerezzék a palesztinok földjeit"

Izraelben az elmúlt hónapokban heves vita folyt arról: ésszerű-e most lecsapni Iránra. Izraeli katonai és hírszerzési illetékesek, közírók és művészek bírálták a miniszterelnököt, akinek pártja szerint viszont igenis joga van döntést hozni.

Közben Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár New Yorkban a "kardcsörtető retorika veszélyeire figyelmeztette" Ahmedinezsád iráni elnököt, aki az ENSZ idei közgyűlésére érkezett a Világszervezet központjába. Iránnak meg kell erősítenie a nemzetközi bizalmat abban, hogy atomprogramja kizárólag békés célokat szolgál" - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×