eur:
393.78
usd:
365.21
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Fair Play Szövetség: Kérjenek bocsánatot Malina Hedvigtől a szlovák hatóságok

Magyarázza meg a szlovák főügyészség, mivel sértett törvényt Malina Hedvig, az ellene vizsgálatot folytató hatóságok pedig kérjenek bocsánatot tőle - szólította fel az érintetteket a Fair Play Szövetség elnöke a civil szervezet szimpátiatüntetésén, a pozsonyi kormánypalota előtt pénteken.

"Holnap már Malina Hedvig megtámadásának hatodik évfordulójára emlékezhetünk, és közel öt év telt el azóta, hogy hamis tanúzás vélelme miatt eljárást indítottak ellene" - emlékeztetett Zuzana Wienk a szimpátiatüntetésen, amelynek néhány tucat résztvevője "Bocsánat Hedvig" feliratú transzparenseket hozott magával.

Wienk rámutatott: a főügyészség mind a mai napig nem adott magyarázatot arra, hogy mivel sértett törvényt a 2006-ban Nyitrán megvert akkori diáklány.

Ez utóbbira hivatkozva a szervezet felszólította a Malina Hedvig elleni eljárást kezdeményező főügyészséget, adjon magyarázatot a vizsgálat okára, vagy ha erre nem képes, azonnal állítsa le azt.

"Az ügyészség mind a mai napig egy önmagát diszkreditáló törvényszéki szakértővel működik együtt" - mondta Wienk, utalva arra, hogy Peter Labas, az orvosi tanszék dékánja egy olyan szakvéleménnyel próbálta bizonyítani azt, hogy Malina Hedviget nem verték meg, amelyen három olyan orvos aláírása szerepelt, akik később elhatárolódtak a szövegben állítottaktól.

Hozzátette: mindemellett az ügyészség öt év alatt sem volt képes lezárni az ügyet.

"Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy úgy zajlik eljárás Szlovákia egy állampolgára ellen öt éven át, hogy ezen idő alatt a hivatalos szervek nem adnak magyarázatot arra, tulajdonképpen mire alapozzák a vádakat" - hangsúlyozta a Fair Play Szövetség elnöke.

"Malina Hedvig a történtek után megérdemli, hogy az ellene vizsgálatot folytató hatósági szervek és a szlovák állam bocsánatot kérjen tőle azokért a megpróbáltatásokért, amelyeken át kellett esnie" - szögezte le végül Wienk.

A Fair Play Szövetség elnöke már a harmadik közszereplő volt a héten, aki a Malina Hedvig elleni eljárás azonnali leállítását indítványozta. Csütörtökön jogi szakértők véleményére hivatkozva két szlovák politikus, Frantisek Sebej és Lucia Zitnanská szólított fel az eljárás leállítására.

Robert Kalinák szlovák belügyminiszter a Malina Hedvig elleni eljárás leállítását célzó felszólításokra reagálva a TASR szlovák hírügynökségnek pénteken azt mondta: továbbra is azt hiszi, Malina Hedvig hazudott a 2006 augusztusában történtek leírása során.

"Most is fenntartom azt, amit annak idején Malina Hedvig hazugságáról mondtam, az állításomat eddig senki nem cáfolta meg" - fogalmazott a tárcavezető.

Malina Hedvig ügye azt követően került ismét a sajtó figyelmének a középpontjába, hogy a nyitrai járásbíróság első fokon elutasította az eljárás ügyészének azt a kérvényét, hogy indítványozza a fiatalasszony szellemi állapotának intézeti kivizsgálását. A vizsgálatnak arra kellett volna fényt derítenie, hogy milyen elmeállapotban volt Malina Hedvig az őt ért támadás, majd az azt követő kihallgatások idején. A járásbíróság döntését az ügyész megfellebbezte.

Malina Hedvig ügye 2006. augusztus 25-én kezdődött, amikor az akkor 23 éves diáklányt Nyitrán két bőrfejű megverte, vallomása szerint azért, mert magyarul beszélt.

Robert Fico akkori kormányfő és Robert Kalinák belügyminiszter azonban nyilvánosan azzal vádolták őt, hogy az eset nem történt meg, vagy nem úgy, ahogy azt elmondta, és ezért 2007 májusában hamis tanúzás vádjával a hatóságok eljárást indítottak ellene.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×