eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Megtalálták a titokzatos kambodzsai gyermekhalálok okát

Valószínűleg a kéz-, láb- és szájbetegség nevű kórt okozó enterovírus-71 felelős a titokzatos kambodzsai gyermekhalálok egy részéért - közölte a helyi egészségügyi minisztérium és az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A WHO által korábban ismeretlen eredetűnek nevezett kórban a szervezet szerint 59 gyerek betegedett meg a délkelet-ázsiai országban, akik közül 52-en életüket vesztették. Az áldozatok három hónapos és tizenegy éves kor köztiek voltak, többségük háromévesnél fiatalabb.

Ezzel szemben a helyi kórházak 66 megbetegedésről és 64 halálos áldozatról számoltak be.

"A legutóbbi laboratóriumi vizsgálatok alapján a minták jelentős részében enterovírus-71 volt kimutatható, amely a kéz-, láb- és szájbetegség okozója. Az (enterovírus-71) általában súlyos szövődményekhez vezet a betegek egy részénél" - írta a vasárnap kiadott közlemény.

A közlemény szerint a mintákban további kórokozókat, többek között dengue vírust és az általában disznókat támadó, de emberre is átterjedő streptococcus suis baktériumot találtak.

A kambodzsai egészségügyi miniszter közlése szerint a vizsgálat továbbra is folyik, a lezárása néhány napon belül várható.

A főként gyermekeket sújtó kéz-, láb- és szájbetegség kezdetben enyhébb általános tüneteket okoz bőrkiütésekkel, de később súlyos idegrendszeri elváltozásokhoz vezethet, és halált is okozhat. A kórokozó általában a tápcsatornán keresztül jut be a szervezetbe, és a széklettel terjed tovább, ezért általában a kevésbé fejlett, hiányos egészségügyi ellátórendszerű területeken és közösségekben terjed. Hatóanyag nincs ellene.

A Kambodzsával szomszédos Vietnamban idén több mint 40 ezer embert fertőzött meg a vírus.

A WHO július 3-án számot be arról, hogy egy titokzatos, magas lázzal járó, súlyos légzési zavarokat okozó betegség szedi áldozatait Kambodzsában április óta.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×