eur:
389.33
usd:
362.68
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Alkoholt ittak, halálra ítélték őket

Többszörös visszaesőként elkövetett alkoholfogyasztásért halálra ítéltek két iránit az ország északkeleti részén - jelentette be hétfőn az iráni sajtóban egy helyi igazságügyi illetékes.

"A két ember már harmadszor fogyasztott alkoholt. Az előző két esetben korbácsütésekre ítélték őket, most pedig halálra" - mondta Haszan Sariati, Horászán Razavi tartomány igazságügyi elöljárója. Az ítéletet megerősítette a legfelsőbb bíróság is, de az iráni törvények szerint az elítélt mentesülhet a kivégzés alól, ha megbánást tanúsít.

Az 1979-es iszlám forradalom óta Iránban tilos a szeszes ital előállítása, kereskedelme és fogyasztása, s csak a keresztény vallási kisebbségek tagjai ihatnak alkoholt.

Az alkoholtilalom megszegése 80 korbácsütéssel sújtható, de ha valakit harmadszor kapnak rajta, halálra ítélhetik. A legutóbbi ilyen ítéletet 2007-ben hozták, de nem hajtották végre, mert az illető megbánta tettét.

Az alkoholfogyasztás mindamellett növekedni látszik az utóbbi években: a hivatalos adatok szerint 60-80 millió liter szeszes italt csempésznek be évente az országba, s a rendőrség ebből csak 20 millió litert tud elkobozni. A csempészet elleni harc egyik illetékesének 2011 eleji becslése szerint a szeszpiac forgalma évi 730 millió dollár lehet.

Eszmáil Ahmadi Mogadám tábornok, iráni rendőrfőnök nemrég azt közölte, hogy az országban "mintegy 200 ezer alkoholista" van, és a becsempészett alkohol 80 százaléka az iraki Kurdisztánból érkezik. Az illegális behozatal mellett létezik helyi zugfőzet is, amely olcsóbb, de van közte mérgező, s az ilyen kotyvalékok több tucatnyi halálos áldozatot követelnek évente.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×