eur:
385.89
usd:
356.62
bux:
68864.24
2024. május 15. szerda Szonja, Zsófia

Bezárták Dél-Amerika legnagyobb szeméttelepét

Több mint harmincévi működés után bezárták Latin-Amerika legnagyobb szemétlerakó-telepét Rio de Janeiro közelében.

A Jardim Gramacho nevű telepre naponta 6-7 ezer tonna szemetet szállítottak a hatmilliós városból. A szeméthegy szennyezte a talajt, a folyókat és a Guanabara-öblöt, az ország legnagyobb környezetkárosító létesítménye volt. Izabella Teixeria környezetvédelmi miniszter a telep bezárását történelmi pillanatnak nevezte vasárnap.

Lucy Walker brit filmrendező Vik Muniz - A szemét művésze című filmje tette világhírűvé a Jardim Gramachót. A film a több mint 1700 szemétgyűjtő életét mutatja be. Az úgynevezett catadoresek Rio városától 14 ezer brazil realt kapnak kártérítésül. Eduardo Paes polgármester pedig további támogatást ígért nekik az újrakezdéshez.

A második legnagyobb brazil város szemetét hétfő óta a Riótól 75 kilométerre lévő Seropédicában 2011-ben megnyitott hulladékkezelőbe szállítják, ahol a talajt a környezetvédelmi minisztérium szerint háromszorosan lezárták, hogy így védjék a szennyezésektől.

A Jardim Gramacho 1978 óta működött Duque de Caxaisban mintegy 20 kilométerre Rio de Janeirótól.

A telep bezárása szoros összefüggésben áll azzal, hogy két hét múlva kezdődik Rióban az ENSZ környezetvédelmi csúcstalálkozója, a Rio+20. A konferenciára több mint száz állam- és kormányfő, összesen mintegy ötvenezer fő érkezik a Cukorsüveg-hegy városába.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.15. szerda, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×