INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Százezrek váltak hontalanná az arab tavasz nyomán

InfoRádió / MTI
Az Észak-Afrikán és a Közel-Keleten tavaly végigsöprő arab tavasz nyomán 830 ezer ember volt kénytelen elmenekülni lakóhelyéről - állítják ENSZ-szakértők. A világszervezet által közzétett adatok szerint egyedül Líbiában félmillió embert űztek el otthonából a Kadhafi-rezsim katonái és a felkelők közötti harcok.

Tavaly világszerte 3,5 millióan váltak hontalanná, ez 20 százalékos növekedést jelent 2010-hez képest. Ezen belül a hatszorosára nőtt azoknak a száma, akik Tunéziában, Líbiában, Egyiptomban és Jemenben kényszerültek elmenekülni lakóhelyükről.

2011 végén világszerte 26,4 millió ember élt menekültként saját hazájának határain belül - tűnik ki a belföldi menekültek helyzetével foglalkozó norvégiai központ összeállításából, amelyet az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) hozott nyilvánosságra.

Az észak-afrikai országok mellett Afganisztán, Kolumbia és Szomália okozza a legnagyobb fejfájást az UNHCR-nek. A közép-ázsiai országban a tálib lázadók és a kormányerők közötti fegyveres harc, a dél-amerikai országban a drogkartellek és félkatonai bandák garázdálkodása, az Afrika szarván fekvő Szomáliában pedig az éhínség nehezíti a menekültek életét.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a fegyveres konfliktusok lecsillapodása után is roppant nehéz és hosszadalmas feladat a menekültek letelepítése korábbi lakóhelyükön. Például Irakban, ahol mára jelentősen csökkent az erőszak mértéke, kétmillió ember még mindig nem tudott visszatérni oda, ahonnan évekkel ezelőtt elűzték. Afrikában viszont 11,1 millióról 9,7 millióra csökkent a belső menekültek száma. Ez főleg annak köszönhető, hogy Elefántcsontparton, Ugandában és Csádban sokan hazatérhettek.

A címlapról ajánljuk