eur:
394.27
usd:
369.53
bux:
65611.96
2024. április 23. kedd Béla

Százezrek váltak hontalanná az arab tavasz nyomán

Az Észak-Afrikán és a Közel-Keleten tavaly végigsöprő arab tavasz nyomán 830 ezer ember volt kénytelen elmenekülni lakóhelyéről - állítják ENSZ-szakértők. A világszervezet által közzétett adatok szerint egyedül Líbiában félmillió embert űztek el otthonából a Kadhafi-rezsim katonái és a felkelők közötti harcok.

Tavaly világszerte 3,5 millióan váltak hontalanná, ez 20 százalékos növekedést jelent 2010-hez képest. Ezen belül a hatszorosára nőtt azoknak a száma, akik Tunéziában, Líbiában, Egyiptomban és Jemenben kényszerültek elmenekülni lakóhelyükről.

2011 végén világszerte 26,4 millió ember élt menekültként saját hazájának határain belül - tűnik ki a belföldi menekültek helyzetével foglalkozó norvégiai központ összeállításából, amelyet az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) hozott nyilvánosságra.

Az észak-afrikai országok mellett Afganisztán, Kolumbia és Szomália okozza a legnagyobb fejfájást az UNHCR-nek. A közép-ázsiai országban a tálib lázadók és a kormányerők közötti fegyveres harc, a dél-amerikai országban a drogkartellek és félkatonai bandák garázdálkodása, az Afrika szarván fekvő Szomáliában pedig az éhínség nehezíti a menekültek életét.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a fegyveres konfliktusok lecsillapodása után is roppant nehéz és hosszadalmas feladat a menekültek letelepítése korábbi lakóhelyükön. Például Irakban, ahol mára jelentősen csökkent az erőszak mértéke, kétmillió ember még mindig nem tudott visszatérni oda, ahonnan évekkel ezelőtt elűzték. Afrikában viszont 11,1 millióról 9,7 millióra csökkent a belső menekültek száma. Ez főleg annak köszönhető, hogy Elefántcsontparton, Ugandában és Csádban sokan hazatérhettek.

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Fordulat a tőzsdéken, folytatódik a felpattanás

Fordulat a tőzsdéken, folytatódik a felpattanás

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap is úgy tűnik, hogy kitart, hiszen Ázsiában is nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni. Közben felpörögnek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tart, és a nap folyamán sorban fognak érkezni a BMI adatok Európában és az Egyesült Államokból; a tengerentúl ma olyan nagyvállalatok jelentenek, mint a Tesla, a PepsiCo, vagy a Philip Morris.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×