eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Faszeszt ittak, öten meghaltak

Öt ember halt meg, tíz pedig súlyos mérgezés miatt került kórházba az afgán fővárosban, miután faszeszt ivott egy eljegyzési lakomán.

A faszesz, más néven metanol vagy metil-alkohol, erősen mérgező, májkárosító hatása mellett veszélyes idegméreg is. Az etil-alkohollal könnyen összetéveszthető faszeszt alkoholos italok hamisítására is használják, s fogyasztása kis dózisban is könnyen és gyorsan halált okozhat.

Afganisztánban tilos alkoholt fogyasztaniuk a muzulmánoknak. A boltokban tilos alkoholt árulni, ám a fővárosban vannak olyan üzletek, ahol pult alól könnyedén beszerezhető, igaz, borsos áron.

Az Afganisztánban állomásozó mintegy 130 ezer külföldi katona, valamint a diplomáciai képviseletek és nemzetközi segélyszervezetek munkatársai európai katonai támaszpontokon juthatnak hozzá alkoholos italokhoz.

Az afgán belügyminisztérium tájékoztatása szerint a rendőrség vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy honnan származik a faszesz, amely öt fiatalembert ölt meg.

Az afgán hatóságok rendszeresen indítanak akciókat Kabulban az alkohol elleni küzdelem jegyében, egyebek között a kabuli nemzetközi repülőtérre érkező utasok között. Ha valaki lebukik, súlyos bírságra és más nagyon kemény büntetésekre, például korbácsolásra, számíthat.

Az iszlamista tálibok kormányzása alatt, 1996 és 2000 között szigorúan tilos volt az alkoholfogyasztás Afganisztánban. Ha valakit mégis rajta kaptak, nyilvánosan felakasztották.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×