INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Faszeszt ittak, öten meghaltak

InfoRádió / MTI
Öt ember halt meg, tíz pedig súlyos mérgezés miatt került kórházba az afgán fővárosban, miután faszeszt ivott egy eljegyzési lakomán.

A faszesz, más néven metanol vagy metil-alkohol, erősen mérgező, májkárosító hatása mellett veszélyes idegméreg is. Az etil-alkohollal könnyen összetéveszthető faszeszt alkoholos italok hamisítására is használják, s fogyasztása kis dózisban is könnyen és gyorsan halált okozhat.

Afganisztánban tilos alkoholt fogyasztaniuk a muzulmánoknak. A boltokban tilos alkoholt árulni, ám a fővárosban vannak olyan üzletek, ahol pult alól könnyedén beszerezhető, igaz, borsos áron.

Az Afganisztánban állomásozó mintegy 130 ezer külföldi katona, valamint a diplomáciai képviseletek és nemzetközi segélyszervezetek munkatársai európai katonai támaszpontokon juthatnak hozzá alkoholos italokhoz.

Az afgán belügyminisztérium tájékoztatása szerint a rendőrség vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy honnan származik a faszesz, amely öt fiatalembert ölt meg.

Az afgán hatóságok rendszeresen indítanak akciókat Kabulban az alkohol elleni küzdelem jegyében, egyebek között a kabuli nemzetközi repülőtérre érkező utasok között. Ha valaki lebukik, súlyos bírságra és más nagyon kemény büntetésekre, például korbácsolásra, számíthat.

Az iszlamista tálibok kormányzása alatt, 1996 és 2000 között szigorúan tilos volt az alkoholfogyasztás Afganisztánban. Ha valakit mégis rajta kaptak, nyilvánosan felakasztották.

A címlapról ajánljuk