INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Érvénytelenítették a választási eredményeket 21 orosz szavazókörben

InfoRádió / MTI
Az orosz központi választási bizottság az összesen 95 ezerből csak 21 szavazókörben érvénytelenítette a december 4-i parlamenti választás eredményét, miközben az ellenzék tömeges csalásokat emleget és a teljes szavazás érvénytelenítését követeli.

Miután csalások miatt 1686 semmisségi kérelem érkezett, a bizottság 21 szavazókörben érvénytelennek nyilvánította a szavazás eredményét. Ezekben 39 ezer szavazó adta le voksát - közölte Leonyid Ivlev, a központi választási bizottság elnökhelyettese.

A szavazás lezárása óta számos tanúvallomás - gyakran videofelvétel kíséretében - került fel az internetre a csalásokról.

"Huszonhat, a YouTube-ra feltett videót tekintettünk meg" - mondta Ivlev, azt sejtetve, hogy többet közülük manipuláltak.

A választási csalásokról szóló adatokat nyilvántartó Golosz civil szervezet "értelmetlennek" nevezte, hogy a választási bizottság állást foglal a szavazás eredményéről, amikor "saját maga adta ki az utasítást annak meghamisítására".

"Változtatni kell a bizottság összetételén és a vezetőin, enélkül semmi sem változik" - mondta Lilja Sibanova, a Golosz elnöke.

Vlagyimir Putyin kormányfő szóvivője, Dmitrij Peszkov a múlt héten kijelentette, hogy a csalások csak minimális számú szavazatot érintettek, így "semmiképpen" sem lehet megkérdőjelezni a választások eredményét.

A tömeges csalásokat elítélő és a választási eredmény érvénytelenítő követelő ellenzék december 10-én Putyin hatalomra kerülése óta (2000) példátlan nagyságú tüntetést szervezett Moszkvában, amelyen - különböző becslések szerint - 50-80 ezren vettek részt.

A címlapról ajánljuk