eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Kudarcot vallottak az amerikai "szuperbizottság" tárgyalásai

Kudarcot vallottak az amerikai kongresszus deficitcsökkentő "szuperbizottságának" azon erőfeszítései, hogy kompromisszumot érjen el azzal kapcsolatban, mely területeken spóroljanak meg 1200 milliárd dollárt az állami kiadásokon az elkövetkező 10 év alatt - jelentették be hivatalosan is hétfő délután az amerikai szövetségi törvényhozásban.

A kétpárti testületnek a vonatkozó törvény alapján máig kellett volna megállapodnia a megszorításokról, hogy a kongresszus költségvetési hivatala a szerdai, végső határidőig el tudja végezni a megfelelő háttérszámításokat az azonnal végszavazásra benyújtandó törvénytervezethez. A "szuperbizottság" kudarca miatt a jelenleg érvényes jogszabály értelmében 2013-ban megkezdődik egy automatikus, 10 éven át tartó, 1200 milliárd dolláros csökkentés, amely csaknem minden költségvetési tételre egyformán kiterjedt, s amelynek legnagyobb kárvallottja a Pentagon lesz. Az amerikai védelmi tárca költségvetését a korábbi tervek alapján 450 ezer milliárd dollárral csökkentették volna, ám a kompromisszum kudarca miatt újabb 500 milliárdos megvonásban részesül.

Barack Obama amerikai elnök a tárgyalások összeomlását követően a Fehér Házból közvetített beszédben jelentette be, hogy megvétóz majd minden olyan törvényhozási kísérletet, amelyek célja az automatikus lefaragások magakadályozása lesz. Ugyanakkor reményét fejezte, hogy a 2013-ban kezdődő takarékossági intézkedésekkel kapcsolatban a törvényhozásnak sikerül még kiegyensúlyozott egyezségre jutnia.

Emlékeztetett rá, hogy az adósságplafon emelésével kapcsolatban nyáron kialakult, technikai államcsőddel fenyegető szembenállás után megállapodás született egy egy évtized alatt végrehajtandó, 1000 milliárd dolláros kiadáscsökkentésről, amit így vagy úgy egy, de egy újabb 1200 dolláros megtakarításnak kell követnie.

A kongresszusi demokraták szerint egyébként azért nem sikerült megállapodni, mert a republikánusok nem mentek bele érdemi adóemelésbe, az ellenzéki konzervatív párt szerint viszont a kormánypárt nem egyezett bele a szociális jellegű kiadások jelentősebb visszafogásába.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×