eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Így szigorítanák a hitelminősítők működését

Szigorú új szabályokat javasolt az Európai Bizottság kedden a hitelminősítő intézetekre vonatkozóan, ugyanakkor mégsem tett olyan javaslatot, amely szerint a nemzetközi konszolidációs programmal segített országok vonatkozásában ideiglenesen fel kellene függeszteni a minősítések kibocsátását.

A felvetett rendelkezések között szerepel a hitelminősítők váltogatásának rendszere, az uniós tőzsdefelügyeleti hatóság (ESMA) illetékességének valamelyes növelése, az ügynökségek jogi felelősségre vonásának megkönnyítése. Utóbbi keretében egy esetleges jogvitánál a hitelminősítőnek kellene bizonyítania igazát. Az ügynökségeknek félévente felül kellene vizsgálniuk értékeléseiket. A bizottság szeretné előmozdítani, hogy a tőzsdei alapkezelők és később a biztosítók függősége csökkenjen a hitelminősítésektől.

A minősítéseteket a bizottság ingyenesen hozzáférhetővé tenné, és az ESMA kezelésében egy európai minősítői indexet is létrehozna. Azt is előírnák, hogy az értékeléseket kereskedési időn kívül kell közzétenni.

Strasbourgi sajtótájékoztatóján a témáért felelős Michel Barnier biztos azt mondta, hogy a bizottság nem tett le a minősítések ideiglenes felfüggesztését célzó kezdeményezésről, de a hivatalos előterjesztését elhalasztotta. Mint mondta, több időre van szükség az elképzelés előkészítéséhez.

Nem titkolta azt sem, hogy egyes felvetések már a brüsszeli bizottságon belül vitákat váltottak ki, az eredetileg tervezett lépések egy részét a testület nem is hagyta jóvá.

Egyes források szerint a felfüggesztés ötletét a biztosok közel fele ellenezte.

Bizottságon kívüli bírálók szerint az átmeneti minősítési tilalom a szándékkal ellentétben valójában növelné a bizonytalanságot a piacokon.

A javaslatokat még az uniós tagországok kormányai és az Európai Parlament képviselői is megvitatják.

Nem szerepel a felvetések között egy uniós hitelminősítő ügynökség létrehozása sem, amiért szintén már kedden bírálatok érték a brüsszeli bizottságot, mások mellett a szocialista EP-frakció részéről. Barnier az erre vonatkozó újságírói kérdésre azt válaszolta, hogy most gyorsan kell cselekedni, márpedig egy ilyen intézet felállításának előkészítése időbe telik, és jelenleg a költségvetési keret sincs meg rá egyértelműen.

Az európai ügynökség pártolói azért is sürgetik ennek felállítását, mert jelenleg valamennyi meghatározónak tekintett minősítő cég amerikai.

Barnier hangoztatta, hogy a javaslatok legfontosabb törekvése a minősítőktől való túlzott függőség csökkentése, párhuzamosan a minősítési eljárás minőségének javításával. Az ügynökségeknek átláthatóbban kell működniük, és legyenek felelőssé tehetők önnön hibáikért - szögezte le.

A bizottság azt is szeretné elérni, hogy az ágazatban növekedjen a verseny - tette hozzá.

A javaslatok közül mindazonáltal az is kikerült, amely megakadályozná, hogy a nagyobb minősítők felvásárolják kisebb versenytársaikat.

A hitelminősítők értékelése nem tekinthető egyszerű véleménynek, ezeknek közvetlen hatásuk van a piacokra, a szélesebb gazdaságra, és közvetve az uniós lakosság helyzetére is - fogalmazott a francia biztos a témáról kiadott közleményben. Hozzátette: az ügynökségek a múltban komoly hibákat is elkövettek, és sokszor meglepetést okozott bejelentéseik időzítése is.

Az EP e témával megbízott jelentéstevője, az olasz szocialista Leonardo Domenici úgy ítélte meg, hogy a javaslatok az eredetileg tervezettekhez képest számos fontos elemet nélkülöznek, és a vártnál kevésbé mélyrehatóak.

Más kritikusok szerint a kezdeményezések egy része a szándékolttal éppen ellenkező irányban hat, a minősítések gyakoriságának és minőségének csökkenése felé.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Gázszámlapara - fontos határnapon vagyunk túl

Mindössze két nap volt májusban Budapesten, amely fűtési szempontból nem számított nyárnak, azaz azokra a napokra járt volna csak kedvezményes gáz a fogyasztóknak. Kiszámoltuk azt is, hogy nagyjából mennyi köbméter támogatott gáz jár még július 31-ig. A meleg tavasz ugyanis kicsit bekevart a 20 éves jelleggörbébe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×