eur:
385.75
usd:
355.02
bux:
0
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

Egy magyar állampolgárt is őrizetbe vettek Varsóban

A pénteki lengyel nemzeti ünnepen Varsóban kitört zavargások nyomán a hatóságok 210 személyt - köztük egy magyar állampolgárt is - vettek őrizetbe, az összecsapásokban 40 rendőr könnyebben megsérült, a rendbontók 14 járőrkocsit vertek szét - közölte a varsói rendőrkapitányság szóvivője.

Mint Maciej Karczynski szombaton a PAP hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, 29 személyt kórházba szállítottak.

Az őrizetbe vettek csaknem fele külföldi: 92 német, egy-egy spanyol, magyar és dán állampolgár van köztük. Negyvennyolc óra elteltével büntetőeljárás eljárás indul ellenük, amennyiben beigazolódik, hogy veszélyeztették rendőrök testi épségét, és kárt okoztak tulajdonban.

Krzysztof Kwiatkowski igazságügyi miniszter szombaton a PAP-nak nyilatkozva elmondta: a varsói belvárosi bírósághoz már szombat reggel beérkeznek az első feljelentések, s az ítéleteket gyorsított ütemben fogják meghozni. Harminc bíró foglalkozik a rendbontási ügyekkel, a bírók egy részét szabadságukról hívták vissza.

Hangsúlyozta, hogy a külföldiekkel szemben ugyanolyan szigorral fognak eljárni, mint a lengyel állampolgárokkal szemben. Emlékeztetett: Lengyelország három évvel ezelőtt megállapodást írt alá az Európai Unió tagországaival "a bírósági ítéletek gyors végrehajtásáról".

Kwiatkowski nem részletezte, milyen változtatásokat terveznek a gyülekezési jogban, amelyek elejét vennék a jövőben hasonló rendzavarások megismétlődésének. Ennek szükségességéről a zavargások után tett nyilatkozatában már Bronislaw Komorowski államfő is említést tett.

A miniszter rámutatott, hogy két érték áll szemben egymással: a nézetek kifejezésének szabadsága egyfelől, másfelől viszont az a lehetőség, hogy a hatóságok ezt a szabadságot korlátozhatják, ha egyesek ezt a jogot rendzavarások előidézésére használják.

Hanna Gronkiewicz-Waltz varsói főpolgármester emlékeztetett, hogy a varsói városháza már több hónapja kidolgozta javaslatait a gyülekezési jogban eszközlendő változtatásokra, mert a jelenlegi előírások túlságosan liberálisak. Az érvényben lévő jogszabályt 22 évvel ezelőtt fogadták el, és -- mint a főpolgármester hangsúlyozta - akkor ez válasz volt a kommunizmus idején követett gyakorlatra, amikor a tüntetéseket nem engedélyezték.

A városháza javaslatai értelmében ugyanazon a helyen és ugyanabban az időben nem lehetne egyszerre több nyilvános rendezvényt tartani. Megtiltanák egyúttal pirotechnikai eszközök használatát a demonstrációkon, és a résztvevők nem takarhatnák el arcukat, amivel lehetetlenné teszik azonosításukat.

Címlapról ajánljuk
Őrizetben a nagyobbik hajó kapitánya
Verőcei hajókatasztrófa

Őrizetben a nagyobbik hajó kapitánya

Elmulasztott segítséget nyújtani, emiatt gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették a nyugdíjazás előtt álló, rutinos hajóst. 25 tanú kihallgatása már megtörtént.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×