eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Még mindig nem tisztázott, miért törtek ki zavargások Londonban

Nincs bizonyíték arra, hogy az a tottenhami férfi nyitott volna tüzet először, akinek a múlt csütörtöki halála miatti tüntetés vált a londoni zavargások kiindulópontjává - derült ki egy londoni vizsgálat kedden ismertetett adataiból.

A rendőrökre tett panaszokat kivizsgáló független bizottság megállapította: a 29 éves Mark Daggant a mellkasát ért egyetlen lövés ölte meg. "Nincs bizonyíték arra, hogy a helyszínen talált kézifegyvert elsütötték volna" - ismertették a vizsgálat eredményét. A helyszínelők szerint nem lehet teljes bizonyossággal megállapítani, hogy a Daggan közelében talált fegyvert használták-e, az ügyben további vizsgálatokat folytatnak.

Colin Sparrow, a bizottság helyettes vezetője szerint a meghallgatások akár hat hónapig is eltarthatnak.

Mark Daggan családja közleményt adott ki, amelyben azt írták, ki akarják deríteni az igazságot a férfi haláláról. "A zavargásoknak semmi közük sincs ahhoz, hogy meg akarják tudni, mi történt Markkal" - emelték ki.

A férfit az észak-londoni Tottenhamben lőtték le csütörtökön, amikor a rendőrség egy speciális egysége egy letartóztatást igyekezett végrehajtani. A helyi férfit egy taxi utasaként érte lövés egy lövöldözés közben.

Szombat este békés tüntetést tartottak, amelyen "igazságot" követeltek Mark Daggan halálának ügyében. A tüntetés később rendbontássá fajult, a randalírozók eddig már három éjjel csaptak össze a rohamrendőrökkel, a zavargások London több kerületére és vidéki városokra is átterjedtek.

Az események miatt megszakította szabadságát és hazatért Londonba David Cameron kormányfő, aki bejelentette: csütörtökön rendkívüli ülést tart a parlament. Továbbá azt is elmondta, hogy kedd este 16 ezer rendőrt küldenek a főváros utcáira.

Az elmúlt napokban történtek miatt eddig 563 embert tartóztattak le, és 105 ellen emeltek vádat. Az összecsapásokban 111 rendőr sebesült meg. A lőtt sebeket szenvedett 26 éves férfi, akit hétfőn talált meg a rendőrség az autójában, meghalt, ő az első halálos áldozata a zavargásoknak.

A kormányfő szerda reggel ismét egyeztet a teendőkről a belügyminiszterrel és rendőrségi vezetőkkel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×