eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Futótűzként terjed az erőszak Angliában - képek

Több brit nagyvárosra futótűzként terjedtek át a Londonból kiinduló zavargások keddre virradóra. Az utcára vonult fiatalok autókat, épületeket gyújtottak fel.

Folytatódtak a zavargások London utcáin és több angol városban. A szigetország középső részén fekvő Birminghamban, a nyugati Bristolban és az északnyugati Liverpoolban is zavargások törtek ki az éjszaka folyamán.

A liverpooli rendőrség szerint a városban "elszigetelt rendbontások" voltak: a déli kerületekben gépkocsikat gyújtottak fel, épületeket támadtak meg, és rendőrökkel csaptak össze feldühödött fiatalok.

Birmingham városában is törni-zúzni és fosztogatni kezdtek a fiatalok. Itt több mint 35 embert tartóztattak le keddre virradóra. Bristolban a rendőrség arra szólította a város lakóit, hogy kerüljék a városközpontot, mert ott mintegy 150 féktelen fiatal rendezett csetepatét.

Elhalasztották három londoni futballcsapat, a Crystal Palace, a West Ham és a Charlton kedd esti Ligakupa-meccsét a brit fővárosban napok óta tartó zavargások miatt.

Az angol labdarúgó-szövetség egyeztet a rendőrséggel arról, hogy a válogatott szerda esti, hollandok elleni barátságos meccsét megtartják-e.

London Hackney városrészében a rendőrök lezártak az egyik utcát, miután a zavargók rendőrautókra támadtak, több családnak el kellett hagynia az otthonát az erőszak miatt.

Lewishamben autókat gyújtottak fel, Peckhamben egy buszmegálló és boltok is égtek, Claphamben több boltot kifosztottak. Croydon városrészben a BBC légi felvételein látszik hogy egy bútoráruház nagy lánggal ég. A tűz két közeli épületre is átterjedt.

A helyi tanácsnokok szerint száz álarcos fiatal próbál fosztogatni Croydonban, ahova Essexből és Suffolkból is átvezényeltek nagyjából ötven rendőrt.



A BBC szerint hétfő este azért kezdődött újra az erőszak először Hackney-ben, mert a rendőrök igazoltattak egy férfit, akinél ugyanakkor semmit sem találtak. Többen köveket és üvegeket dobáltak a rendőrök felé, gyújtogatni kezdtek, és elbarikádozták magukat több épületben.

Több száz rohamrendőrt vezényeltek az érintett helyszínekre. A Twitteren már az is elterjedt, hogy egyes helyszíneken a hadsereget is kivezényelték, ezt ugyanakkor hivatalos források nem erősítették meg.
A zavargások London Tottenham városrészében kezdődtek szombat este egy 29 éves helyi férfi halála miatt, akit rendőrök lőttek le. Hétfő este több londoni kerületre is átterjedtek a rendbontások, ami intő jel a jövő évi londoni nyári olimpia szervezőinek. Eddig összesen 335 embert vettek őrizetbe.

A történtek miatt David Cameron kormányfő megszakítjta olaszországi nyaralását, és visszatért már Londonba nyári szabadságáról Theresa May belügyminiszter is. Cameron kedden egyeztet vele és a rendőrségi vezetőkkel a teendőkről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×