eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

A Fehér Házban fogadta a dalai lámát az amerikai elnök

A kínai tiltakozások ellenére a Fehér Házban fogadta a dalai lámát az amerikai elnök. Washingtoni tájékoztatás szerint a zárt ajtók mögötti megbeszélésen Barack Obama megerősítette eddigi kiállását a tibetiek emberi jogainak védelméért.

Az amerikai elnök egyúttal támogatja a vallási vezető megbízottjai és a pekingi kormány közötti párbeszédet. Kína a találkozó előtt felszólította Washingtont, hogy mondja le a tervezett találkozót, és ismerje el Tibetet Kína részének.

Pekingi tájékoztatás szerint kárt okozott a kínai-amerikai kapcsolatokban, hogy Barack Obama fogadta a dalai lámát. A kínai külügyminisztérium tájékoztatása szerint ezzel az Egyesült Államok súlyosan beleavatkozott Kína belügyeibe és megsértette a kínai emberek érzéseit.

A kommunista Kína 1950-ben katonai erővel foglalta el Tibetet, amelynek vallási vezetője akkor Indiába menekült, s azóta is száműzetésben él. Peking szerint a dalai láma erőszakkal akarja elszakítani Tibetet Kínától, a Nobel-békedíjas vallási vezető ezt továbbra is alaptalannak tartja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×