eur:
387.69
usd:
357.02
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

Washington támogatja, hogy etióp ENSZ-katonákat küldjenek Dél-Szudánba

Ha Észak- és Dél-Szudán kérné, az Egyesült Államok beleegyezne, hogy az ENSZ égisze alatt etióp katonákat telepítsenek a vitatott Abyei régióba - közölte hétfőn az amerikai külügyminiszter.

Az amerikai álláspont szerint egy "robusztus" békefenntartó erő kulcsfontosságú a régió biztonsága szempontjából - jelentette ki Hillary Clinton afrikai körútjának második állomásán, Tanzániában.

Hozzátette, a szudáni kormánynak "sürgősen" vissza kellene vonnia katonáit Abyeiből.

Az amerikai külügyminiszter hétfő délután érkezik hivatalos látogatásra a Szudánnal szomszédos Etiópiába. Meles Zenawi etióp elnök közvetítésével az etióp fővárosban, Addisz-Abebában kezdett tárgyalásokat egymással Szudán és az óriási méretű északkelet-afrikai államtól néhány hét múlva hivatalosan is elszakadó Dél-Szudán elnöke.

Szudán déli részének többségükben keresztény hitű lakosai januárban népszavazáson döntöttek arról, hogy országrészük szakadjon el a muzulmán Északtól, és alkosson önálló államot. A szétválás hivatalosan július 9-én lesz, de az olajban gazdag Abyei státusa tisztázatlan. A régiót az észak-szudáni hadsereg május 21. óta megszállva tartja, megsértve ezzel a 2005 végén aláírt békeszerződést, amely több mint húszéves polgárháborúnak vetett véget.

Hillary Clinton az etióp fővárosban várhatóan tárgyal Dél-Szudán képviselőjével, viszont nem találkozik Omar Haszan Ahmed el-Besir szudáni elnökkel, aki ellen elfogatóparancsot adott ki az állandó Nemzetközi Büntetőbíróság. A vád szerint a politikus felelős a nyugat-szudáni Dárfur tartományban elkövetett emberiesség elleni és háborús bűncselekményekért.

Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×