eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Csökkent az új fertőzések száma

Csökkent az új kólibaktériumos fertőzések száma Németországban az egészségügyi miniszter szerint. Daniel Bahr azt mondta: mindez csekély reményt jelent arra, hogy a több hete tomboló hasmenésjárvány elérte tetőpontját.

Szakértők ugyanakkor arra figyelmeztettek: már korábban is előfordult, hogy rövid ideig kevesebb megbetegedés történt, azután pedig hirtelen újból megnőtt a fertőzések száma.

Egy ugyancsak szerda délutáni bejelentés szerint a hatóságok egy, a jelenlegi járványt okozó EHEC-bélbaktériummal fertőzött uborkamaradékra bukkantak egy magdeburgi szeméttárolóban. A tároló egy háromtagú család tulajdonában van, és korábban mindhárman megkapták a fertőzést. A szülők már jobban vannak, lányukat azonban még súlyos tünetekkel kórházban kezelik.

Ez az első eset, hogy a járvány kitörése óta a baktériumot kimutatták egy észak-németországi uborkán. Egyes remények szerint mindez talán közelebb vihet a megoldáshoz, a hatóságok ugyanakkor - a korábbi elhamarkodott bejelentésekből okulva - közölték: további tájékoztatást akkor adnak, ha minden kétséget kizáró feltételezéssel rendelkeznek. Az illetékesek ellenőrizték a környéken lévő szeméttárolókat, valamint azokat az üzleteket, ahol a család vásárolt, de újabb baktériumhordozóra nem bukkantak.

A legfrissebb adatok szerint ugyanakkor a hasmenésjárvány németországi áldozatainak száma 25. Mintegy háromezret tesz ki a megbetegedések, valamint a fertőzésgyanús esetek száma. Közülük csaknem hétszázan vannak életveszélyben. Esetükben már fellépett az úgynevezett a hemolitikus urémiás szindróma (HUS), ami súlyos vérszegénységet, valamint veseelégtelenséget jelent.

A szövetségi kormány, valamint a tartományok illetékes miniszterei szerdán válságtanácskozást tartottak. Azon részt vettek az illetékes intézetek, mindenekelőtt a Robert Koch országos járványügyi intézet vezetői, és jelen volt John Dalli, az Európai Unió egészségügyi biztosa is. A találkozón új intézkedést nem hoztak. A miniszterek inkább csak azt kívánták hangsúlyozni, hogy a járvánnyal kapcsolatos kormányzati magatartást ért heves bírálatok ellenére - saját értékelésük szerint - eddig helyesen cselekedtek.

Az ellenzéki pártok, mindenekelőtt a Zöldek és a szociáldemokraták ugyanakkor ismét elmarasztalták a hatóságokat, késlekedéssel, helytelen információs politikával és a hatáskörök tisztázatlanságával vádolva őket. A parlament pénteken a Zöldek kezdeményezésére rendkívüli ülés keretében tűzi napirendre a járvány ügyét.

A válságtanácskozás résztvevői azt elismerték, hogy a fertőzés terjedésével kapcsolatban nem sikerült semmi konkrétumot kideríteni. A spanyol uborka után a növényi csíráról is csaknem teljes mértékben bebizonyosodott, hogy nem fertőzött EHEC-bélbaktériummal, így nagy valószínűség szerint nem felelős a járvány terjedéséért. Ennek ellenére Ilse Aigner mezőgazdasági miniszter szerdán ismét arra szólította fel a lakosságot, hogy az észak-németországi uborka, a paradicsom és a saláta mellett a növényi csírák fogyasztását is mellőzze.

Kártérítés

Közben bírósághoz fordul egy spanyol kereskedő, mert megítélése szerint a hamburgi egészségügyi hatóság gondatlanul járt el, amikor az agresszív kólibaktérium hordozójának a spanyol uborkát nevezte meg.

Sabine Pellens, a Frunet nevű malagai zöldség- és gyümölcstermesztő és kereskedő cég ügyvédje szerdán a német hírügynökségnek elmondta, hogy a hamburgi hivatal továbbra sem enged betekintést az ügy hátteréül szolgáló dokumentumokba. Mint mondta, legkésőbb csütörtökön kártérítési keresetet nyújtanak be az egyik hamburgi bírósághoz.

A május közepén kitört, németországi hasmenésjárványt okozó EHEC-baktérium hordozójaként első körben a spanyol salátauborkát jelölték meg a német hatóságok, később azonban kiderült, hogy az importált zöldség esetében nem ugyanarról a baktériumtörzsről van szó, mint ami a megbetegedést okozza.

Amennyiben beigazolódik, hogy a hamburgi egészségügyi hivatal valóban nem járt el megfelelő körültekintéssel és nem végezte el az előírt ellenőrző vizsgálatokat az uborkával kapcsolatos első bejelentés előtt, úgy akár milliós nagyságrendű kártérítést is odaítélhet a bíróság a panaszosnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Lemaradtál az Nvidiáról? Sokan erre a lehetőségre vártak az elmúlt hónapokban!

Lemaradtál az Nvidiáról? Sokan erre a lehetőségre vártak az elmúlt hónapokban!

Az elmúlt időszakban a nemzetközi hangulat romlása mellett különösen szembetűnő volt az Ai-papírok esése, amit az AMD és a Supermicro gyorsjelentése csak tovább súlyosbított. A grafikonokat megnézve azonban megfigyelhetőek már fordulós jelek a szektor nagyágyúinál, éppen ezért megnéztük, hogy érdemes lehet-e a mostani szinteken már beszállni az elmúlt egy év nagy nyerteseibe.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 13:01
×
×
×
×